marc casado

Barcelona ima čudo od igrača: On nije novi Busquets, Iniesta i Xavi. Ali to Flicku ni ne treba

Barcelona ništa ne prepušta slučaju ove predsezone. Do sada su odigrali tri prijateljske utakmice – jednu protiv Milana, jednu protiv Manchester Cityja i jednu protiv Real Madrida. Samo jedan igrač Barcelone je bio na terenu za svaki minut svake utakmice. Taj čovjek je bio 20-godišnji Marc Casado.

Ako nikada niste čuli za mladog Španca, biće vam oprošteno. Igrao je u samo dva meča La Lige prošle sezone, uz nekoliko evropskih minuta. Međutim, došlo je do promjene u rukovodstvu Barce, a Hansi Flick je izgleda našao dragulja u Casadu.

Možemo vidjeti šta Herr Flick vidi u njemu. Na internetu je Marc Casado fiksiran kao pretežno defanzivni vezni igrač koji može zamijeniti centarhalfa i desnog beka. On je ipak mnogo više od toga.

Izdržljiv je, pokretljiv, brz, snažan, ali i tehnički uzvišen, prekrasan dodavač lopte, izuzetno miran i staložen, inteligentan i kreativan.

Društveni mediji imaju običaj da svakog veznog igrača koji je ikada izveo klizeći start označavaju kao "defanzivnog veznog igrača". Ne budite zbunjeni – Casadovo savladavanje klizanja je uzvišeno i nešto što zaista nedostaje u modernoj igri. Međutim, njegove vještine sežu daleko od klizećih.

Naravno, video snimak sa istaknutim detaljima na YouTube-u će imati najviše prosječnih fudbalera koji izgledaju kao Maradona iz Napolija, ali jasno je da se vidi da Marc Casado može mnogo. Pogledajte sami.

Znate na koga podsjeća, zapravo? Na nešto višeg Marca Verrattija. On neće biti novi Sergio Busquets, Xavi Hernandez ili Andres Iniesta, ali to možda nije ono što Barci trenutno treba.

Ekipe Pepa Guardiole oslanjaju se na figuru tipa Busquetsa da spoje sve u veznom redu. Postoji razlog zašto mnogi upravo sada u igri promiču Rodrija kao kandidata za Ballon d’Or. Međutim, Pep Guardiola više nije na čelu Barcelone, a to bi moglo biti dobro za Casada.

Casado je kapiten Barcelone B, a već neko vrijeme trenira sa prvim timom. Xavi mu je vjerovao i pružio debi protiv Atletico Madrida u La Ligi, a ako Xavi smatra da si dovoljno dobar da igraš u veznom redu za Barcelonu, radiš nešto vrlo, vrlo ispravno.

Osjećaj je da se nešto magično ponovo sprema u ovom klubu.

Pedri, Gavi, Lamine Yamal, Ansu Fati, Pau Cubarsi, Fermin, Alejandro Balde… Mladi španski talenti počinju da dominiraju Barcinom ekipom i, historijski gledano, to je nešto što je veoma dobro za Blaugranu.

Marco Casado ima konkurenciju ako želi da osvoji mjesto u prvom timu za nadolazeću sezonu—Ilkay Gundogan je i dalje elita, Frenkie de Jong je dio liderske grupe u klubu, a gore spomenuti Pedri i Gavi neće bez borbe predati svoja mesta.

Ipak, Casado djeluje da ima minerale – i najvažnije talenat – da se barem na silu probije. Sjajni Flick poveo ga je na pripreme i ovog ljeta igrao je više minuta od bilo koga drugog u timu.

Jedna velika povreda i odjednom bi 20-godišnjak mnogao minute dobijati s klupe, ili čak u prvih 11, a moguće je da će fudbalski navijači širom svijeta vatreno raspravljati o ovom momku unutar narednih osam ili devet mjeseci.

Katalonija ima novog heroja koji čeka svoj trenutak i, kada taj trenutak dođe, sjetite se da ste prvi čuli za njega ovdje.