VATRA SE ŠIRI

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska mogao bi ugroziti i ostale gradove. Da li je pomoć mogla stići i ranije?

Požar koji je buknuo u Nacionalnom parku Sutjeska prijeti da ugrozi putnu komunikaciju Foča -Gacko.

Gust dim širi se prema ovim gradovima dok se s vatrom bore helikopteri Helikopterskog servisa, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Oružanih snaga BiH, vatrogasci, volonteri…, a očekuje se dolazak i helikoptera iz Srbije u pomoć.

Podsjetimo, nakon što je izbio požar na Tjentištu, koji je gutao stoljetnu šumu, pomoć su obilježila prepucavanja između dva bosanskohercegovačka entiteta.

Glasovi iz RS zaobišli su pozvati u pomoć snage matične države, pa su tražile helikoptere iz Srbije, što je, naravno, izazvalo još glasnije povike iz Federacije BiH.

Tako je ministar odbrane BiH Zukan Helez poručio da neće dati pristanak za pomoć iz Srbije, dok je minisar vanjskih poslova Elmedin Konaković podsjetio na činjenicu i logiku da se u ovakvim i inim slučajevima prvo obraća svojoj zemlji, pa tek onda, ukoliko bude potrebe, i drugima.

S obzirom na to da vatra nije sačekala kraj sage, nego je gutala dokle je stigla te ozbiljno zaprijetila Nacionalnom parku Sutjeska, dogovor je ekspresno postignut, pa se RS obratio državi, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zakazalo sinoć hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka da traže međunarodnu pomoć.

Sinoć je i Nacionalni park Sutjeska zahvalio na pomoći svima koji su učestvovali u gašenju požara, i onima kojima je to obaveza i onima koji su došli da pomognu, ali i upozorio na besanu noć pred njima.

Je li pomoć mogla stići ranije i spriječiti besane noći?