međunarodna agencija

Fitch snizio kreditni rejting Izraela zbog rata u Gazi

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitch Ratings snizila je kreditni rejting Izraela sa "A+" na "A" zbog rata u Gazi.

U saopštenju koje je objavio Fitch navedeno je da je kreditni rejting Izraela smanjen sa "A+" na "A", a izgledi su negativni.

Dodaje se da je sniženje rejtinga odraz nastavka rata u Gazi, povećanja geopolitičkih rizika i uticaja vojnih operacija na više frontova te se napominje da su javne finansije Izraela značajno pogođene ratom.

U saopštenju se navodi da će Izrael ove godine imati budžetski deficit od 7,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da se očekuje da će dug u srednjem roku biti iznad 70 posto BDP-a.

Naglašeno je također da i geopolitički rizici idu u prilog negativnim izgledima zemlje u pogledu rejtinga, te da sukob u Gazi može potrajati do 2025. godine i da postoje rizici od širenja na druge frontove.

U saopštenju se navodi da bi, osim ljudskih žrtava, sukob mogao rezultirati značajnim dodatnim vojnim izdacima, uništavanjem infrastrukture i dugoročnim urušavanjem ekonomskih aktivnosti i investicija te bi mogao dovesti do daljeg pogoršanja kreditne ocjene Izraela.