bosanska gradiška

Granična policija spriječila krijumčarenje 12 državljana Afganistana. Uhapšena dvojica krijumčara

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška u ponedjeljak su lišili slobode dvojicu državljana BiH, nakon što su spriječeni u krijumčarenju 12 osoba afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području Gradiške i to kontrolom dvaju putničkih motornih vozila, bh. nacionalnih oznaka, u kojima su bili spomenuti strani državljani, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenja osoba, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužiteljstva BiH, prema čijoj su naredbi krijumčari migranata lišeni slobode i ispitani u svojstvu osumnjičenih te privremeno oduzeti dokazni materijali.

Strani državljani, za koje je naknadno utvrđeno da se radi o državljanima Afganistana ispitani su u svojstvu svjedoka, nakon čega su, uz Prijedlog za protjerivanje stranih državljana s teritorije BiH, predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Protiv osumnjičenih bh. državljana bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenja osoba Tužiteljstvu BiH, navodi se u saopćenju.