jaka ofanziva

Kijev tvrdi: Uzeli smo 74 naselja u regiji Kursk

Ukrajina je objavila da su njene snage preuzele kontrolu nad 74 naselja u južnoj ruskoj regiji Kursk. Ukrajinski načelnik brigade Oleksandr Sirski rekao je da je kijevska vojska zauzela 40 kubnih kilometara novog teritorija u posljednja 24 sata.

"Uprkos teškim, intenzivnim borbama, napredovanje naših snaga u regiji Kursk se nastavlja, fond za razmjenu za našu državu se popunjava", rekao je.

"74 naselja su pod kontrolom Ukrajine. Tamo se provode inspekcije i mjere stabilizacije", kazao je.

Ruske snage u utorak su uzvratile ukrajinskim snagama raketama, dronovima i zračnim napadima, a jedan od zapovjednika tvrdi da se time zaustavio prodor Ukrajinaca u rusku teritoriju.

Hiljade ukrajinskih vojnika prošle su sedmice iznenadno ušle na rusku teritoriju, u regiju Kursk. Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je cilj te ofanzive poboljšati položaj Kijeva u pregovorima o miru i usporiti napredak ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji.

Ukrajinci sada drže dio ruske teritorije, a Moskva je zbog toga morala evakuirati 200 hiljada ljudi, paralelno šaljući rezerve.

Ruski ratni blogeri izvještavaju o intenzivnim borbama širom regije. Ukrajinci pokušavaju osvojiti dodatnu teritoriju, no blogeri pišu kako Rusija dovodi teško naoružanje i dodatne vojnike, što je zaustavilo niz ukrajinskih napada.