25 PJESAMA

Muzika Loua Reeda iz perioda prije Velvet Undergrounda izlazi na novoj kompilaciji

Prije osnivanja Velvet Undergrounda, Lou Reed je bio autor pjesama za druge izvođače u Pickwick Recordsu. Sada su njegove pjesme iz sredine 1960-ih, koje izvode različiti izvođači na etiketi (uz povremene Reedove doprinose), kompilirane na albumu koji izlazi 27. septembra, “Why Don’t You Smile Now: Lou Reed at Pickwick Records 1964-65”.

U pitanju je proizvod partnerstva između etikete Light in the Attic, Laurie Anderson i Lou Reed Archive, nakon njihovih reizdanja kasnog solo albuma “Hudson River Wind Meditations” i demo snimki Velveta “Words & Music, May 1965”. Uvodna pjesma, “The Ostrich” grupe Primitives, uključuje Reedov vokal.

Pjesma Primitivesa, koju je napisao Reed i koju je izveo s šefom Pickwicka, Terryjem Phillipsom, posijala je sjeme za Velvet Underground kada se John Cale pridružio grupi na ranoj turneji. Još jedna pjesma na albumu, “Why Don’t You Smile” grupe All Night Workers, bila je Caleova prva autorska komercijalna pjesama. Ubrzo nakon objave, on i Reed su se odvojili od Pickwicka i osnovali Velvet Underground.

John Baldwin restaurirao je i remasterirao novu ploču, koja dolazi s bilješkama Richieja Unterbergera i esejem Lennyja Kayea. Masaki Koike dizajnirao je paket za dupli LP.