objavljen trailer

Na programu SFF-a i film o Safetu Zecu: Otkrivaju se nepoznati detalje o životu i radu slavnog slikara

U sklopu Sarajevo Film Festivala 18. augusta u Cineplexx kinu bit će održana svjetska premijera dokumentarnog filma "Safet Zec: Put majstorstva" kojeg je producirala Fondacija "Ivanka i Safet Zec".

Film je režirao Gorčin Zec, produkciju i montažu potpisuje Damir Pirić, u saradnji s producentom Mustafom Mustafićem i produkcijom Panglas Sarajevo.

Dokumentarac koji traje 93 minute emituje se u sklopu programa bh. filma i javnosti otkriva do sada nepoznate detalje o životu i radu slikara.

"Ovaj film želi biti najprije dokument o jednom umjetniku i vremenu. Snimam svog oca od kako sam počeo da držim kameru u ruci, a to je najmanje 20 godina unazad.

Uvijek mi je bilo prirodno da zabilježim njegove izložbe i njegov atelijerski život. Prije pet godina sam odlučio da od tog materijala i snimanja novog, produciram film kako bi ostavio važan dokument o Safetovom životu", izjavio je Gorčin Zec.

On je kazao da je "privilegovan što je imao pristup Safetovim ateljeima" u kojima je i sam često boravio te da je njegova biografija toliko bogata da ima materijala za tri, a ne za jedan film".

"Bilo je lako snimati Safeta. Takve radnje su bile spontane, bez posebnih priprema i najava. Kad ugledam nešto zanimljivo, jednostavno počnem da snimam, a on se na to nije obazirao, što je velika prednost koja je dala prirodnost ovom filmu pošto su skoro sve scene nastale spontano i autentične su", objasnio je Gorčin Zec izražavajući nadu da je "filmom uspio da pokaže njegovu radnu svakodnevnicu".

Film je sniman u Veneciji, Udinama, Počitelju, Trevisu, Sarajevu, Srebrenici, Beogradu.

"Ovaj film smatram propagandnim djelom koje promoviše i slavi 80 godina života jednog velikog čovjeka, promoviše njegovo djelo u BiH i inostranstvu, promoviše Fondaciju "Ivanka i Safet Zec", a ujedno promoviše umjetnost, slikarstvo i kulturu.

Ovaj film ima namjeru da promoviše i BiH jer cijela ekipa koja je snimala i producirala film je zapravo iz BiH. Ovo jeste priča o umjetniku bh. porijekla, ali je ujedno priča i o italijanskom umjetniku jer smo Safet i ja također i italijanski državljani", rekao je Gorčin Zec.

Safet Zec je uoči premijere filma izjavio da "osjeća istovremeno težinu i olakšanje jer takav dokument o njemu postoji".

"To je vjerovatno jedna od stvari koja ti slijedi u životu kad si vrhunski majstor u takvoj oblasti, dođeš u dob kada je vrijeme da se pravi film o tebi. Možeš učiniti grozno djelo da se napravi o tebi film, a možeš učiniti i dobro djelo da "zaslužiš" film.

Drago mi je da sam na ovoj drugoj strani. Ponosan sam, što je baš moj sin napravio film o meni, a koliko znam to je rijetka situacija", izjavio je Safet Zec koji je izrazio zadovoljstvo što je u realizaciji filma učestvovala i njegova kćerka Hana koja je dizajnirala plakat za film za koji je Safet namjenski naslikao novo djelo.

Producent i montažer filma Damir Pirić je sa Gorčinom Zecom radio do sada na tri filma i od početka je, kako kaže- znao da će ovaj film "biti veći od svih nas".

"Kada radiš ono što voliš a pri tome je tema tog rada život i djelo velikog Safeta Zeca, to onda više nije puki rad, to je zabava, druženje, učenje, propitivanje, istraživanje, putovanje, inspiracija, motivacija. Sve u svemu jedna velika avantura koju smo uspjeli pretočiti u 93 minute filma", izjavio je producent Pirić zaključujući kako je rad na ovom filmu za njega nezaboravno filmsko i ljudsko iskustvo".