skandal u najavi

Ovo je čovjek koji je optužen da je izvršio napad na Njemačku opskrbu energijom i Ukrajinac je

Čovjek optužen da stoji iza najozbiljnijeg napada na njemačke opskrbe energijom od Drugog svjetskog rata može se vidjeti na Facebooku kako stoji uz more i smiješi se u kameru.

Njegovo ime: Vladimir Zhuravlev. Nacionalnost: Ukrajinac. Mjesto stanovanja: Kijev. Zanimanje: instruktor ronjenja.

Prema izvještaju njemačkog informativnog programa Tagesschau u srijedu, u lipnju je izdana njemačka potjernica zbog njegove umiješanosti u napad 26. septembra 2022. na cjevovode prirodnog plina Nord Stream, koji prolaze ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke.

Njemački istražitelji sumnjaju da su ukrajinski državljani unajmili jahtu nazvanu "Andromeda" i njome su ronioci doplovili do naftovoda u blizini danskog otoka Bornholma i postavili eksploziv.

Podmorske eksplozije uništile su tri od četiri plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 koji transportiraju plin iz Rusije u Njemačku; i od tada se vodi igra okrivljavanja ko je odgovoran: Rusija, Ukrajina, Sjedinjene Države ili Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskij inzistirao je prošle godine da njegova zemlja ne stoji iza napada, rekavši: "Nikada ne bih tako postupio."

Sjeverni tok 1 bio je u funkciji od 2011.; Sjeverni tok 2 je dovršen, ali još nije počeo ispumpavati plin u vrijeme napada. Cjevovodi su bili iznimno kontroverzni, s Ukrajinom, SAD-om, Poljskom i drugima koji su kritizirali Njemačku jer se vezala za ruski plin - stav koji je postao neodrživ nakon sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Nakon invazije, Njemačka je prekinula uvoz ruskog plina.

Iako plinovod nije isporučivao plin u vrijeme eksplozija, njemački istražitelji rekli su da je napad isplanirala ukrajinska skupina još 2014., javili su Welt i POLICO. Ukrajina je više puta odbijala energetski projekt.

Pokazivanje prstima

Prema procurjelim dokumentima objavljenim na internetu, SAD je imao informacije da Ukrajina planira napasti plinske veze u Baltičkom moru tri mjeseca prije eksplozija, izvijestio je The Washington Post prošle godine.

Međutim, neki zapadni i njemački obavještajni dužnosnici rekli su za Welt am Sonntag i POLITICO da sumnjaju u odgovornost Ukrajine, s obzirom na takozvanu "operaciju pod lažnom zastavom" čiji je cilj prikriti umiješanost Rusije.

Ova je teorija posebno popularna u poljskim sigurnosnim krugovima, koji su njemačkoj obavještajnoj službi BND poslali dokument s imenima osumnjičenih Rusa. Međutim, njemačke istražitelje to nije uvjerilo i tužitelji su izdali nalog za Zhuravlevovo hapšenje.

Danska i Švedska također su otvorile istrage o eksplozijama, ali te su istrage obustavljene bez imenovanja osumnjičenika.

Njemačke su vlasti u junu proslijedile nalog za hapšenje Žuravljeva Poljskoj nakon što su ga uspjele identificirati zahvaljujući fotografijama i izjavama svjedoka, pisao je Die Zeit.

Zhuravlov nije uhapšen jer je iz Poljske otišao u Ukrajinu početkom srpnja, rekla je poljskim medijima Anna Adamiak, glasnogovornica poljskog glavnog tužitelja. Dodala je da Njemačka nije unijela njegovo ime u bazu podataka za provođenje zakona, zbog čega poljski graničari nisu bili svjesni da je tražen kada je prešao granicu.

Tagesschau je također imenovao još dvije osobe kao osumnjičenike uz Zhuravlev - bračni par Svitlana i Yevhen U., koji vode školu ronjenja u Ukrajini i za koje je Zhuravlov navodno radio kao ronilac.

U intervjuu za POLITICO u srijedu ujutro, Svitlana Uspenska rekla je da ni ona ni njezin suprug nisu bili uključeni u napad, inzistirajući da je u to vrijeme bila u Kijevu.

Uspenska je potvrdila da je ronilac, "ali moja najveća dubina je 30 metara". Eksplozije su se dogodile na dubini od 70 do 80 metara, što su, kako je rekla, možda učinile specijalne snage, ali ne ona. Dodala je da planira tužiti njemačke medije za "nekoliko milijuna eura" jer su je imenovali u slučaju.

Pobjegla je iz svoje domovine nakon ruske invazije i živjela je sa svojom djecom, među ostalim, u Austriji i Bugarskoj. Uspenska je sada u Poljskoj. Njezin suprug Yevhen je vojnik koji se bori protiv ruskih trupa.

Uspenska je POLITICU dala nekoliko fotografija i povezanih geopodataka koji je prikazuju na različitim lokacijama u Ukrajini u jesen 2022. Nejasno je kakvu ulogu njemačke vlasti pripisuju njoj i njezinom suprugu u planiranju i izvršenju napada.