elektropop

Zbog Olimpijskih igara, Kavinsky “Nightcall” ‘najshazamiranija’ pjesma u jednom danu

Nakon što je Kavinsky nastupio na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara, njegova pjesma “Nightcall” oborila je rekord, postavši ‘najshazamiranija’ pjesma ikada u jednom danu.

Elektropop-muzičar iz Francuske izveo je ovu pjesmu tokom ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara na Stade de Franceu u nedjelju, 11. augusta, zajedno s belgijskom pjevačicom Angele. Osim njih, nastupili su i Ezra Koenig iz Vampire Weekenda te bendovi Phoenix i Air. Nastup Kavinskog došao je kao iznenađenje, s obzirom na to da su od francuskih muzičara bili najavljeni samo Phoenix i Air, piše muzika.hr.

Pjesma “Nightcall” objavljena je 2010. godine, a veću je popularnost stekla nakon što je bila uključena u film “Drive” s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. Na originalnoj verziji pjesme, uključena je brazilska pjevačica Lovefoxxx. Pjesmu je 2013. obradio London Grammar, semplirao ju je The Weeknd, a Kavinsky i The Weeknd su kasnije udružili snage za pjesmu “Odd Look”.

“Nightcall” je trenutno na vrhu Top 200 Globalne ljestvice na Shazamu te ima gotovo 7 miliona ‘Shazama’ u aplikaciji. ‘Najshazamiranija’ pjesma svih vremena i dalje je viralna pjesma izvođačice Tones And I “Dance Monkey” iz 2019.

Billie Eilish, Red Hot Chilli Peppers i Snoop Dogg također su nastupili na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara, te su i njihove pjesme porasle po ‘shazamovima’.

Pjesma benda Phoenix “Lisztomania”, kojom su otvorili nastup, trenutno je na drugom mjestu Shazamove globalne ljestvice, dok je pjesma Billie Eilish “Birds Of A Feather’ na trećem mjestu. Phoenix također imaju pjesme na petom, šestom i desetom mjestu, s “If I Ever Feel Better”, “1901” i “Tonight” (feat. Ezra Koenig). Na Shazamu je porasla i pjesma Aira “Playground Love (feat. Gordon Tracks)”.