ENA BEGOVIĆ

Tragedija koja ne blijedi: Glumačka diva živjela je povučen život ispunjen radom

Prošlo je tačno 24 godine otkako je u teškoj saobraćajnoj nesreći smrtno stradala jedna od najslavnijih jugoslovenskih i hrvatskih glumica Ena Begović. Imala je samo 40 godina kada je 15. augusta 2000. na otoku Braču tragično preminula.

Svi koji su je osobno poznavali govorili su o ženi koja je voljela čitati, bila tiha, imala odličan smisao za humor, živjela povučen život ispunjen radom, okružena krugom bliskih prijatelja. Ako se prisjetimo, 2000. godine Ena se udala za poduzetnika Josipa Radeljaka Dikana, a iste su godine postali roditelji malene Lane. Nažalost, u majčinskoj ulozi glumica nije imala prilike dugo uživati budući da je 15. augusta život izgubila u teškoj saobraćajnoj nesreći. Lana je tada imala samo 45 dana.

Tog dana, Ena se sa suprugom Josipom, njegovim sinom Leom, svojom majkom Terezom i malenom kćerkicom Lanom uputila u posjetu prijatelju. Nesreća se dogodila u mjestu Splitska gdje je njihov terenac završio u provaliji, a povrede koje je Ena zadobila bila su preteške i ubrzo je preminula. Njezina majka zadobila je višestruke povrede ruke i ramena, a malena Lana kratko vrijeme također je zadržana u bolnici. Prijatelji glumice koja je preminula u 40. godini govorili su kako se oduvijek bojala vožnje automobilom.