britanski miinistar

Lammy: Izraelski napad na školu u Gazi pokazao da za Palestince nema sigurnog utočišta

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy objavio je u četvrtak da je u interesu i Izraelaca i Palestinaca da se hitno dogovore oko sporazuma o prekidu vatre.

"Nalazimo se u ključnom trenutku za globalnu stabilnost. Naredni sati i dani mogli bi definisati budućnost Bliskog istoka", rekao je Lammy u saopćenju.

Njegove izjave dolaze dok posrednici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Katara, Egipta i Izraela učestvuju u pregovorima o prekidu vatre u Gazi.

Lammy je kazao da je izraelski napad na školu "Al-Tabeen" u Gazi pokazao da za Palestince više nema sigurnog utočišta.

"Ovi razgovori su prilika da se osigura trenutni prekid vatre koji štiti civile u Gazi, omogući oslobađanje talaca koje još uvijek okrutno drži Hamas te vrati stabilnost u opasnom trenutku za regiju", naveo je britanski minisrar.

Dodao je da je sa partnerima iz cijelog regiona razgovarao o hitnoj potrebi okončanja ovog sukoba.

Lammy je istakao da je svima jasno da bi prekid vatre ne samo zaštitio civile u Gazi, već i spriječio eskalaciju i omogućio prijeko potrebnu stabilnost na Bliskom istoku.

“U interesu je i Izraelaca i Palestinaca da se hitno postigne dogovor. Pozivam sve strane da se uključe u pregovore s dobrom namjerom i pokažu fleksibilnost potrebnu za postizanje sporazuma", kazao je Lammy.

Kako navode pojedini mediji, Lammy će otputovati u Izrael u "pokušaju da spriječi opći rat na Bliskom istoku".