dok se zateže crveni tepih

Nema ko sve nije bio na SFF-u: Mogu li se ponoviti ‘bombe’ poput Angeline Jolie i Roberta de Nira

Za ovo izdanje Festivala najavljena je Meg Ryan

Dok se vrše posljednje pripreme pred otvaranje 30. Sarajevo Film Festivala 16. augusta, brojna publika s velikom radoznalošću iščekuje i defile zvijezda na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta.

Navikli su da ih svake godine, pored poznatih ličnosti iz naše zemlje i regiona, organizatori počaste dolaskom prave holivudske zvijezde, a nekada i više njih.

Do sada je poznato da će ove godine doći glumica Meg Ryan, no mnogi očekuju i neko iznenađenje.

„Bond, James Bond"

Do tada zanimljivo je prisjetiti se svjetskih zvijezda koje su bile gosti SFF-a.

Davne 2002. godine britanski režiser Steven Frears prvi put je došao u Sarajevo, a nakon njega i zvijezda francuskog filma Gerard Depardieu.

Godine 2004. crvenim tepihom u glavnom gradu BiH prošetao je veliki John Malkovich.

Već naredne godine stigao je glumac, koji će nekoliko godina poslije preuzeti palicu Pearce Brosnana u „James Bond" franšizi - Daniel Craig.

Godine 2006. u Sarajevu je bio Nick Nolte, da bi 2007. stigao i Steve Buscemi. Godina 2007. bila je baš holivudski jaka, jer je gost SFF-a bio reditelj Michael Moore, a s njim u je stigla i velika Juliette Binoche.

Slavni američki glumac Kevin Spacey crvenim tepihom je šetao 2008., kao i zvijezda Orlando Bloom.

Spacey se nakon projekcije filma u kinu Metalac našalio pitavši se da li ljudi koji žive u okolnim stanovima moraju platiti karte da bi gledali filmove u otvorenom kinu.

Najpoznatija agentica

Gillian Anderson (Gillian), glumica koja je utjelovila lik čuvene agentice Dane Scully u nezaboravnoj serije "X – Files" na SFF- je bila 2009., kao i glumac Mickey Rourke.

Godine 2010. glavna zvijezda SFF-a bio je američki velikan Morgan Frimen (Freeman).

Naredene godine u Sarajevo stiže tada mlada nada, a sada među prvim glumcima s A liste, Majkl Fasbender (Michael Fassbender), u pratnji režisera Karija Fukunage (Carry).

Godina 2012. pamti se po tajnom dolasku Angeline Jolie i Brada Pitta te Jeremyja Ironsa. Kada su se te godine Angelina i Brad pojavli na crvenom tepihu nastala je neviđena euforija.

„Volim ovu zemlju"

Filmska diva se tada kroz suze na bosanskom jeziku kratko zahvalila, a onda održala iskren govor. Glumica i humanitarka je govorila o tome koliko voli Bosnu i Hercegovinu i njene ljude, te koliko uživa što ima priliku da bude tu.

"Volim ovu zemlju više nego što možete zamisliti, fantastična je. Volim i ljude ovdje, stekla sam divne prijatelje i sama prilika da budem u Sarajevu i BiH je za mene čast", izjavila je te 2012. Jolie.

Počasno "Srce Sarajeva" holivudskoj glumici uručio je tadašnji direktor Festivala Miro Purivatra.

Armand Assante, Emile Hirsch i Dany Glover bili su gosti 19. SFF-a, da bi godinu poslije njih stigli i Mike Leigh i Geal Garcia Bernal.

Kada je na 22. SFF-a stigao nenadmašni Robert de Niro svi su ostali bez teksta, a te 2016. godine gosti su bili i zvijezda serije "Igra prijestolja" Liam Cunningham te jedan od najznačajnijih britanskih reditelja Stephen Frears.

Jedna od većih zvijezda SFF- a bio je Benicio Del Toro , a u Sarajevo je dolazio i Meds Mikkelsen, Jesse Eisenberg, John Cleese…

Osim glumaca, crvenim tepihom prošetali su i brojni mirotvorci, humanitarci i muzičke zvijezde, kao što su Nick Cave, Bono Vox drugi…

Kad se crta podvuče najveće „bombe" na crvenom tepihu svih ovih godina bili su Angelina Jolie i Robert de Niro. Može li se to ponoviti?