Neće im se svidjeti

Oštra poruka EU Kosovu u vezi najave otvaranja spornog mosta u Mitrovici: Riskiraju da ostanu sami i napušteni

Kosovo riskira da ostane "samo i napušteno" ako ne sluša svoje prijatelje i saveznike, kazao je glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano komentirajući na konferenciji za novinstvo u Bruxellesu navode da bi kosovske vlasti mogle otvoriti most na rijeci Ibar u Mitrovici.

Komentirajući izjavu kosovske predsjednice Vjose Osmani koja je posljednje izjave o mostu iz Europske unije okarakterizirala "rasističkim", glasnogovornik EU je istaknuo da EU nema ništa novo kazati na temu ponovnog otvaranja mosta.

"Mogu samo podsjetiti sve one kojima je problem slušati i razumjeti da su svi prijatelji i saveznici Kosova (EU, SAD, NATO, Velika Britanija…) rekli veoma jasno i nedvosmisleno da je u interesu Kosova da sluša prijatelje i saveznike, inače riskira da bude ostavljeno samo i da bude ostavljeno iza", rekao je Stano.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani nazvala je u četvrtak rasističkim izjave predstavnika Europske unije (EU) o mostu u Mitrovici te dodala kako nema razloga da se o otvaranju mosta na rijeci Ibar razgovara u sklopu dijaloga u Bruxellesu.

"Nema razloga i ja se na bilo koji način protivim raspravi o otvaranju mosta na rijeci Ibar u Bruxellesu. Srbiju nemamo što pitati za most na Kosovu. Dijalog o ovom pitanju sa Srbijom nitko ne bi trebao prihvatiti, to bi bilo protuustavno i protivno suverenitetu naše zemlje”, rekla je Osmani.

No Stano je poručio kako se pitanjem mosta na Ibru treba baviti u okviru dijaloga uz posredovanje EU što znači razgovarati o modalitetima provedbe sporazuma postignutih o mostu, a ne o novim sporazumima.

Kosovska vlada inzistira na otvaranju mosta na rijeci Ibar koji razdvaja Mitrovicu na dva dijela jer je to dio sporazuma postignutog još 2017. godine no takva inicijativa nije trenutačno prihvatljiva ni SAD-u ni članicama Europske unije.

Srbijanski premijer Miloš Vučević smatra kako bi otvaranje mosta na Ibru za Srbe bilo ravno katastrofi i izravno bi poništilo sve razgovore, dogovore, dovelo u pitanje proces dijaloga te dodao kako se otvarenjem mosta izravno ugrožava sigurnost i opstanak Srba u Mitrovici.