korisno za znati

Da li magnezij pomaže kod bolova u koljenu?

Magnezijum je neobično važan mineral za mnoge organske sisteme, a najčešće se uzima za održanje čvrstine kostiju i protiv bolova i grčeva u mišićima nogu.

Preparati sa magnezijumom postoje u različitim oblicima (tablete, šumeće tablete, granule, sirup).

Svejedno je u kojem se obliku uzima, ali važno je da preparat sadrži odgovarajući aktivni hemijski oblik i da se uzima u odgovarajućoj dozi (resorpcija je najbolja kada se magnezijum uzima u obliku organskih soli kao što su npr. magnezijumov citrat, magnezijumov aspartat i magnezijumov fumarat).

Preporučeni dnevni unos magnezijuma za zdravu odraslu ženu je 350 mg, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje 450 mg.

Za problem bolnih koljena bez recepta se mogu nabaviti masti ili gelovi koji sadrže neki od takozvanih NSAR (nesteroidnih protivupalnih ljekoviva), kao na primjer diklofenak gel i sprej, piroksikam krema, ibuprofen gel i sprej, ibuprofen + levomentol gel.

Gelove, kreme ili masti potrebno je utrljati na bolno mjesto, a one u obliku spreja samo raspršiti. Ovi preparati ublažavaju upalu i bol, a zbog lokalnog djelovanja nema nuspojava i interakcija s drugim lijekovima (što je moguće kada se uzimaju oralno).