stežu sankcije

Urušava se poslovno carstvo porodice Dodik

Američke sankcije iz dana u dan uzimaju svoj danak i prave, čini se, nepopravljivu štetu po razgranato poslovno carstvo porodice Dodik.

Najnovija vijest koja je stigla jeste da je NLB banka odbila isplatiti plaće radnicima ATV-a jer ne žele kršiti striktna i stroga pravila OFAC-a, ureda američkog Ministrstva finansija zaduženog za politiku sankcija.

ATV je na listu sankcija dospio prije dvije godine zbog povezanosti sa Miloradom Dodikom. Iz Ministarstva finansija SAD tad su naveli da je Dodik ATV koristi za propagandu, te da lično on kontrolira sve što se objavljuje na toj televiziji. Isto tako, izvlačio je pare iz ove medijske kuće.

“Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan način za korupciju. On je novac iz javnih preduzeća usmjerio direktno ATV, iz koruptivnih razloga. Dodik je posljednjih godina znatno povećao finansiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog medijskog utjecaja putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve“, naveli su tad iz OFAC-a.

Radnici ATV-a i ranije su se žalili da nisu u mogućnosti aplicirati za stambene kredite kod komercijalnih banaka jer rade za sankcioniranu firmu. ATV je uspjela svoj vijek trajanja produžiti kroz razne pravne vratolomije kao što je gašanje jednog, pa formiranje novog pravnog lica, koje je također završilo pod sankcijama i sad je pitanje kako će i koliko dugo još izdržati.

ATV je naravno samo jedan krak razgranate mreže koju je napravila porodica Dodik.

Još jedna medijska kuća povezana je s porodicom Dodik, tačnije sa sinom Milorada Dodika, Igorom.

Ova televizija se ugasila zbog sankcija i 80 radnika je ostalo bez posla. Uprava ove televizijske kuće nije ni pokušala da izbjegne sankcije.

UNA TV je bila dio šire grupe firmi koje su bile pod krovom Infinity grupe koja se također našla pod sankcijama.

I ova velika grupacija je faktički nestala, no samo prividno. Vlasnik Đorđe Đurić se povukao iz vlasništva i napustio BiH, a formirana je nova firma Invictus.

Kompanija Sirius 2010 koja je poslovala u sklopu Infinity grupe već se morala povući iz ogromnog državnog posla digitalizacije vrijednog desetine miliona KM, a posao će preuzeti firma iz Zagreba.

Firma Kaldera je također likvidirana i dobila je novog vlasnika, a pitanje je koliko će to opstati.

Sve ove kompanije bile su redovni dobitnici tendera koje je raspisivala Vlada RS, ali i državna vlast tamo gdje se SNSD pitao.

Svi ti poslovi su pod znakom pitanja, a najbolji primjer kako će to završiti možda je upravo Sirius 2010 koji je morao odustati od višemilionskog posla.

Dakle, dio kompanija koje se povezuju sa porodicom Dodik već su nestale, radnici su ostali bez posla, dok je dio bio primoran odustati od velikih poslova.

Drugi dio se i dalje pokušava izvući od jake stege američkih sankcija, no već postoje primjeri da je to kratkog daha i da na kraju biti primorane da obustave poslovanje.

Sve to utječe i na samog Milorada Dodika i njegov politički rejting u RS. Iako je do sada uspjevao sebe predstaviti kao žrtvu bjelosvjetske zavjere protiv Srba, finansijski udar na njegovo poslovno carstvo razotkrio je ustvari načine na koji je on isisavao budžetski novac kako bi bogatio sebe i svoju porodicu, dok građani RS jedva sastavljaju kraj sa krajem.