nevjerovatan fenomen

Najveća plutajuća santa leda na svijetu ostala zarobljena u okeansko vrtlogu. Naučnici: Ovo još nikad nije viđeno

Mjesecima se ogromna santa leda polako okreće u jednom mjestu u Južnom okeanu - i mogla bi ostati zarobljena u ovom vrtlogu neko vrijeme, kažu stručnjaci.

Kao najveći ledeni brijeg na svijetu, kolos A23a od velikog je interesa za naučnike, koji su pomno pratili zamrznuti blok otkako se odvojio od antarktičkog ledenog grebena Filchner-Ronne 1986. godine, piše CNN.

Sada je sudbina sante leda nejasna jer ostaje zaglavljena kao rezultat rijetkog niza okolnosti za koje naučnici kažu da su bez presedana. "Ovo se nikada prije nije dogodilo, koliko svi znamo", rekao je dr. Les Watling, profesor emeritus sa Univerziteta Hawaii u Manoi.

Otprilike 3672 kvadratna kilometra velik komad leda — više nego dvostruko veći od Londona — lebdio je preko podmorske planine i zapeo u fenomenu poznatom kao Taylorov stup, rotirajući vrtlog vode uzrokovan okeanskim strujama koje udaraju u podvodnu planinu. Struje stvaraju cilindrično gibanje vode iznad podmorske planine, gdje sad pluta santa leda, rotirajući se za oko 15 stepeni dnevno, prema Britanskom antarktičkom istraživanju.

On se neobično vrti i polako se topi, ali neće utjecati na podizanje razine mora, kažu stručnjaci, i umjesto toga naglašavaju fascinantan životni ciklus santi leda i kako klimatska kriza utječe na antarktičke ledene ploče.

Velika santa leda, struje i podvodna planina

Kada se plutajuća masa isprva odvojila od ledene ploče 80-ih, nije stigla daleko prije nego što se nasukala na dno Weddellova mora. Topeći se na mjestu više od tri desetljeća, na kraju je dovoljno olabavio 2020. da započne postupno kretanje prema najvećem sistemu okeanskih struja na svijetu, Antarktičkoj cirkumpolarnoj struji. Ali kada je ledena santa u proljeće dosegla struju, umjesto da bude poslana u nešto toplije vode južnog Atlantskog okeana, njeno putovanje je ponovno zaustavljeno.

"Smrznuti blok polako se okreće iznad podvodne planine po imenu Pirie Bank Seamount, koja je visoka oko 1000 metara. Ledena santa, koja mjeri oko 61 puta 59 kilometara, nešto je manja od planine. Dakle, ne može se lako odgurnuti,” rekao je dr. Alexander Brearley, fizički oceanograf iz British Antarctic Survey.

Istraživački institut primijetio je neobično okretanje kada su satelitske slike otkrile santu leda zaglavljenu na jednom mjestu blizu otočja Južni Orkney, rekao je Brearley. Budući da je vrtnja tako spora, nije vidljiva kada gledate brijeg u stvarnom vremenu.

"Proučavali smo ove Taylorove stubove u prošlosti, ne posebno zbog santi leda, već zato što su stvarno slatki, zanimljivi oceanografski fenomeni koji imaju važne implikacije na cirkulaciju okeana", rekao je Brearley.

“Stvar s njima je to što su obično prilično maleni. Dakle, podmorska planina nad kojom se trenutno nalazi široka je samo oko 100 kilometara (62 milje) i prilično je mala meta. Morao je ući u malo područje da bi se zavukao u kolonu. Dakle, to je iznenađujuće. Ne znamo koliko je to uobičajeno, jer nismo stvarno tražili, ali je super zanimljivo iz oceanografske perspektive.”

Uvjeti u Taylorovom stubu morali su biti "baš pravi" da bi uhvatili masivni ledeni brijeg, rekao je Watling.

"Općenito, Taylorovi stubovi… nastaju kada postoji ravnoteža između pokretne vode i veličine i oblika podmorske planine", objasnio je. “Ako se voda kreće prebrzo u odnosu na veličinu podmorske planine, vrtlozi vode koja se vrti bacaju se nizvodno od podmorske planine. Ako se voda ne kreće dovoljno brzo, onda voda prolazi oko i preko podmorske planine s malim turbulencijama na nizvodnoj strani,” dodao je.

Ogromna santa leda koja se okreće nije problem

Sve dok ledena santa koja se okreće ostaje zarobljena, topit će se sporije nego što bi to bilo da je nastavila svoje putovanje. Bez obzira na to gdje se led otopi, to neće pridonijeti porastu razine mora, budući da je santa leda već u vodi, rekao je Brearley.

Otapanje ledenih polica duž antarktičke obale također je prirodni dio Zemljinog procesa i ne postoji ništa o čemu bi trebalo odmah brinuti kod bilo kojeg pojedinačnog odvajanja ledenih brijegova, rekao je Brearley.

Ono što je posebno zabrinjavajuće oko zapadne Antarktike je sve veće stanjivanje ledenih polica usred klimatske krize, što može uzrokovati više cijepanja santi leda i rezultirati bržim topljenjem kopnenog leda, čime se pridonosi porastu nivoa mora, dodao je.

“Mislim da ne bismo trebali biti zabrinuti zbog ovog konkretnog događaja. Ali općenito, trebali bismo biti zainteresirani za sante leda - razumijevanje brojki, odakle dolaze i konačno što to znači za kopneni led koji se nalazi iza njih i stabilnost toga u budućnosti," rekao je Brearley .

Koliko traje ovaj ciklus centrifuge?

Dok istraživači ne znaju koliko dugo će se santa leda nastaviti okretati, Brearley je ukazao na studiju iz januara 2015. koju su proveli istraživači British Antarctic Surveya koji su otkrili da je profilni plovak, oceanografski instrument koji se koristi za mjerenje površine, ostao u Taylorovom stupu četiri godine. Budući da je plovak bio otprilike veličine čovjeka i drastično je manji od divovske sante leda, istraživači ne očekuju da će santa leda tako dugo ostati u stupu, rekao je Brearley.

“Vjerovatno je da će ga neka kombinacija varijacija vjetra, strujanja i tačne konfiguracije brijega u odnosu na stub pomaknuti. Ali mislim da smo pomalo iznenađeni što je tako dugo unutra. Dakle, pretpostavljam da ćemo pričekati da vidimo", dodao je.

Zbog velike veličine podmorske planine, santa leda mogla bi se okretati dugo vremena, čak i godinama, rekao je dr. Tony Koslow, oceanograf emeritus istraživač s Oceanografskog instituta Scripps na Kalifornijskom univerzitetu u San Diegu. “Veličina podmorske planine je kritična. Pirie je vrlo velik, stoga ima sposobnost da zarobi santu leda godinama”, rekao je. Ali sam fenomen ne treba zabrinjavati, prema Koslowu.

Podmorske planine poznate su po tome što su vruće tačke za bioraznolikost okeana, budući da struje koje teku oko brežuljaka stvaraju idealne uvjete za beskralježnjake koji se vežu za planine i drugu faunu koja se hrani česticama hrane koje struje nose, rekao je Koslow za CNN.

Otapanje ledenog brijega moglo bi utjecati na ove prirodne uvjete, ali potrebno je više istraživanja da bismo to bili sigurni, rekao je Watling.

“Pretpostavljam da bi to moglo uzrokovati određeno smanjenje bioraznolikosti u vodenom stupcu, ali može imati mali učinak na bentoske zajednice (morske organizme koji žive na morskom dnu). Ovaj je ledeni brijeg dovoljno velik da ometa dodatnu primarnu proizvodnju (dijatomeje, poput algi) koja se proizvodi kao voda bogata hranjivim tvarima koja se uzdiže u Taylorov stup i hrani fitoplankton. Ako se to dogodi, smanjit će se zaliha hrane na dnu", rekao je Watling.

Međutim, dodao je, “Ne vidim razloga za zabrinutost. No, sigurno je zgodan i ponovno pokazuje u kakvom zanimljivom svijetu živimo.”