Stopa oboljelih od kolorektalnog karcinoma među mlađim odraslim osobama raste globalno, pa je sada već svaka peta osoba s tom bolešću mlađa od 55 godina.
Glavnim razlozima takvog porasta smatraju se genetika i prehrana, odnosno stil života, a nove nalaze predstavili su istraživači s Ohio State Universityja. Otkrili su znakove koji pokazuju da prehrana s malo vlakana i puno masti može povećati upalu u crijevima koja sprečava prirodnu obranu od tumora.
Pored toga, ćelije mladih ljudi s kolorektalnim karcinomom starile su brže i bile su u prosjeku 15 godina starije od stvarne dobi osobe. To je neobično, tim više što kod starijih osoba s ovom bolešću nije pronađena takva pojava.
Već ranije je razvoj kolorektalnog raka povezan s fusobakterijom koja uobičajeno živi u ljudskim ustima, a pokazalo se da će se do pet puta vjerovatnije naći u crijevima osobe s rakom debelog crijeva nego kod zdrave osobe. Smatra se i da veće pijenje alkohola povećava individualni rizik od ranog početka ovog karcinoma.