Ponekad jednostavni trikovi ispadnu najučinkovitiji. Svi smo upoznati s brzim propadanjem banana, a u trgovini ih najčešće kupimo nekoliko te ih ne stignemo sve pojesti prije nego postanu smeđe jer sazrijevaju samo nekoliko dana nakon kupnje. No, one bi zapravo trebale trajati semicaa, a da se ne pokvare.
Stabljika banane proizvodi biljni hormon rasta koji se zove plin etilen, a koji pomaže pretvoriti stvrdnuto zeleno voće u nježni i slatki oblik. Uz banane, plin etilen proizvode i jabuke, avokado, mango, kruške, breskve i bobičasto voće. Kada su svi zajedno pohranjeni, stvara se visoko koncentrirano mjesto za nakupljanje plina zbog čega će plodovi će međusobno prezreti, što će na kraju dovodi do truljenja.
Kuharica Brenda Anderson podijelila je način kako to spriječiti. Voće je potrebno staviti u frižider jer se tako izbacuje iz zone etilena i najbolje ga se održava svježim.
"Mislila sam da zvuči pomalo ludo, ali sam pokušala. Prijateljica mi je rekla da stavim banane u smeđu papirnatu vrećicu za namirnice, čvrsto je zatvorim i stavim je u posudu za pečenje te u frižider. Objasnila mi je da kora pocrniti, ali banane će imati dobar okus", objasnila ja Anderson.
Inače je zabluda da se žuto voće ne smije čuvati u frižideru, a zabluda vjerovatno dolazi od toga što kora pocrni zbog niske temperature što većina ljudi smatra kao kvarenje banane. No, ako se banana u frižider stavi na vrhuncu zrelosti, to će spriječiti daljnje sazrijevanje. Voće unutar kore ostat će svježe i bit će dobro za jelo sedmicama.
"Nakon dvije i po sedmice u posudi za pečenje u frižideru izvadila sam svoje banane da ih probam. Stvarno sam željela isprobati ovu metodu", zaključila je Anderson.