Nemili prizori

U Miljacku ispuštena otrovna voda, plutaju uginule patke. Evo šta kaže inspekcija

Građani Sarajeva ponovo su svjedočili nemilom prizoru u Miljacki uslijed zagađenja rijeke.

Naime, kako su nam javili čitatelji, danas je došlo do ispuštanja nepoznatog otrova u Miljacku, a koje je uzrokovalo ugibanje pataka u dijelu toka pored Vilsonovog šetališta.

Kao dokaz u prilogu su nam poslali i fotografije:

O čemu se zapravo radi, provjerili smo u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

"Vezano za prijavu ispuštanja otpadnih voda kod hotela Novotel obavještavamo Vas kako slijedi.

Na predmetnoj lokaciji se u Miljacku uliva ucijevljeni Pofalićki potok u kojem su brojni nelegalni ispusti fekalnih i oborinskih voda naselja kroz koja isti protiče. Kako se radi o podzemnim instalacijama na širokom gradskom gusto naseljenom području, nemoguće je detektovati razloge nelegalnih ispusta u površinske vode", navode iz inspekcije.

Naglašavaju da u vodno dobro rijeke Miljacke na području kantona postoji više desetina ispusta - što ucijevljenih pritoka, što oborinskih voda i tzv. kanalizacionih preliva te da svaki od njih unosi velike količine neprečišćenih fekalnih voda u Miljacku.

"Javnost nažalost uglavnom reaguje kada su ta onečišćenja neobično obojena", dodaju.

Napominju da je shodno odredbama Zakona o vodama, održavanje regulisanih i ucijevljenih vodotoka u nadležnosti Grada Sarajeva.

"Uradili su projekte saniranja nekoliko pritoka Miljacke i na tom se nažalost zaustavili jer nisu naišli na razumijevanje i saradnju od strane drugih aktera koji bi trebali biti uključeni u proces saniranja kanalizacione mreže", naveli su za Raport iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da građani prijavljuju zagađenje rijeke. To je postalo skoro pa svakodnevnica, a prebacivanje odgovornosti jednih na druge do danas nije donijelo nikakvo dobro ni gradu ni građanima.