MORH zadovoljan

Povećan interes mladih u Hrvatskoj za oružjem i ratovanjem: Rekordan broj njih se prijavio ove godine na dobrovoljnu vojnu službu

U sklopu trećeg ovogodišnjeg ciklusa dobrovoljnog vojnog osposobljavanja, u vojarnu u Požegu stiglo je 181 mladića i djevojaka, što je najveći odaziv kadeta u ovoj godini, izvijestili su u ponedjeljak iz hrvatskog Ministarstva odbrane.

U vojarnu “123. brigade HV” u Požegi na dobrovoljno vojno osposobljavanje po redovnom programu pristupilo je ukupno 154 kadeta, od kojih je 14 djevojaka.

Vojnom osposobljavanju po skraćenom programu pristupilo je ukupno 27 kandidata, od kojih je 9 djevojaka, što je najveći odaziv u ovoj godini i potvrda povećanog interesa mladih za vojni poziv, navodi se u saopćenju MORH-a.

Osposobljavanje po skraćenom programu, namijenjeno za kandidate časnike, doktore medicine i stipendiste vazduhoplovne tehničare, počelo je 14. augusta i trajat će do 30. augusta, dok će osposobljavanje za kadete po redovnom programu trajati od 19. augusta do 11. septembra.

Prve dvije sedmice posvećene su prilagodbi na vojno okruženje, a nakon polaganja svečane prisege slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvata podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a na kraju petosedmičnog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku. Na kraju vojnog osposobljavanja je završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi takmičenje za najboljeg kadeta i kadetkinju.

Kadeti koji uspješno završe temeljnu vojnu obuku ispunjavaju jedan od glavnih preduvjeta za nastavak vojne karijere. Oni koji se ne odluče za vojni poziv postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Naknade za dobrovoljno vojno osposobljavanje porasle su sa 700 na 900 eura mjesečno. Osim toga, ove su godine u prosjeku za 30 posto povećane plaće svim vojnim radnim osobama, kao i dnevnice pripadnicima Oružanih snaga u operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, istaknuli su iz MORH-a.

Kako bi se što više mladih ljudi prijavilo na dobrovoljno služenje vojnog roka, Ministarstvo odbrane i Hrvatska vojska nastavit će s organizacijom promotivnih akcija „Postani hrvatski vojnik“ širom zemlje. Spomenute akcije uključuju pokazne vojne vježbe i prikaz sposobnosti Hrvatske vojske. Prva takva promocija vojnog poziva održana je sredinom juna u Osijeku.