Prozvali Hamas

Netanyahu izmanipulisao i Blinkena? SAD tvrdi da je Izrael prihvatio novi prijedlog o prekidu vatre u Gazi

Najviši američki diplomata rekao je da je Netanyahu posvećen slanju izraelskog tima nazad u Dohu ili Egipat kako bi pokušao "dovršiti ovaj proces"

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prihvatio novi "prijedlog za premošćavanje" za sporazum o prekidu vatre u Gazi i razmjeni zatvorenika, ali Hamas je rekao da prijedlog zapravo "ispunjava Netanyahuove uslove" i odgovara njegovom dnevnom redu.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da "prijedlog za premošćivanje" koji je Netanyahu prihvatio "odražava ono što je u sporazumu o prekidu vatre koji je predsjednik SAD Joe Biden iznio 31. maja“.

"Sada je na Hamasu da učini isto, a onda bi se strane, uz pomoć posrednika Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara, udružile i završile proces postizanja jasnih razumijevanja o tome kako će implementirati obaveze koje su sklopili prema ovom sporazumu”, dodao je on.

Najviši američki diplomata rekao je da je Netanyahu posvećen slanju izraelskog tima nazad u Dohu ili Egipat kako bi pokušao "dovršiti ovaj proces".

SAD, Egipat i Katar objavili su prošle sedmice nakon pregovora u Dohi o prekidu vatre, da su Izraelu i Hamasu predstavili, kako su nazvali, "prijedlog za premošćivanje" za dalje sužavanje "preostalih praznina na način koji omogućava brzu implementaciju sporazuma".

S druge strane, palestinska grupa Hamas saopštila je u nedjelju da novi prijedlog ispunjava "Netanyahuove uslove i usklađuje se s njima, posebno njegovo odbijanje trajnog primirja, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze i njegovo insistiranje na nastavku okupacije čvorišta Netzarim (koje razdvaja sjever i jug Pojasa Gaze), prelaz Rafah i koridor Filadelfija (na jugu)".

"Takođe je postavio nove uslove u dijelu o razmjeni talaca i povukao druge uslove, što ometa završetak posla", navodi se u saopštenju Hamasa.

Pokret je istakao posvećenost onome što je dogovoreno 2. jula.

Biden je u maju rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Izrael je ubio više od 40.000 Palestinaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra koji je odnio oko 1.200 života, a oko 250 ljudi postali su taoci.