Učestvuje 18 umjetnika

Samostalnom izložbom Dragana Gačnika iz Zenice počela 10. kolonija ‘Slovenci u Tuzli’

Samostalnom izložbom zeničkog akademskog umjetnika Dragana Gačnika, koja je postavljena u velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, sinoć je i otvorena 10. regionalna likovna kolonija “Slovenci u Tuzli”, koja se zatvara 25. augusta.

Sudjeluje 18 likovnih umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a mentor kolonije je Borka Jokić iz Tuzle.

"Ovo izložba je moje novo likovno istraživanje, a dio izložbe, koja je u pripremi za gostovanje u Sloveniji, premijerno je vidjela i tuzlanska publika te gostujući umjetnici likovne kolonije.

Slike pripadaju apstraktnom ekspresionizmu i bave se kompozicijom i bojom. To su akrili na platnu većih dimenzija, 120x100 cm, koloristički tako da će se izložba, vjerujem, dopasti publici.

Ukupno sam predstavio 16 slika", kazao je Gačnik Feni, te je najavio da će njegova izložba biti postavljena sve do 30. augusta.

Kao i u muzici, dodao je Gačnik, ovdje je boja ona koja mami sa svim svojim tonskim vrijednostima, svojom dubinom i svojim zvukom. Gačnik je i predsjednik Udruženja građana slovenskog roda “Encijan” iz Zenice, koje je tradicionalno, a i ove će godine to biti 7. septembra, domaćin Susreta Slovenaca u BiH i bh. građana porijeklom iz Slovenije.

Povodom otvaranja 10. kolonije, umjetnicima su se obratili predsjednica Udruženja Slovenaca iz Tuzle Jasmina Husanović, zatim predsjednica Likovne sekcije tog udruženja Melada Huseinagić i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.