preuzima uzde

Kao da je Mbappe ili Ronaldo. Starbucks svom novom direktoru dao 85 miliona dolara “na ruke”

Starbucks je novom izvršnom direktoru i predsjedniku Brianu Niccolu (49) ponudio povećanje plaće i pozamašne jednokratne nagrade kako bi ga odvukao s njegove prethodne pozicije izvršnog direktora u lancu brze hrane Chipotle Mexican Grill.

Niccol 9. septembra službeno preuzima uzde u posrnulom lancu kafića, piše SEEbiz.

Kao izvršni direktor, imat će zadatak da preokrene pad prodaje kompanije, poboljša iskustvo kupaca unutar trgovina i smisli šta učiniti s posrnulim poslovanjem u Kini. To je velik poduhvat – za koji će biti debelo nagrađen.

Starbucks je otkrio da se njegov "paket" naknada sastoji se od vlasničkog kapitala koji se stječe tokom mandata, a bazira se na ciljevima uspješnosti kompanije i drugim pokazateljima.

U njegovoj prvoj godini, platni paket mogao bi biti vrijedan čak 116,8 miliona dolara, ako firma postigne svoje ciljeve.

Niccol će dobiti osnovnu platu od 1,6 miliona dolara godišnje, s mogućnošću da zaradi do 7,2 miliona dolara više u gotovini.

Također će imati pravo na godišnje nagrade u vrijednosti do 23 miliona dolara.

A za odlazak iz Chipotlea, Nikol će dobiti deset miliona dolara bonusa u gotovini i 75 miliona dolara u kapitalu kako bi nadoknadio ono što je izgubio svojim odlaskom iz popularnog lanca burita.

Vlasnički kapital će se dodjeljivati tokom perioda od tri do četiri godine, u zavisnosti od uspješnosti firme i Niccolovog mandata.

Tokom njegovog mandata u Chipotleu, dionice su porasle 773%, povećavajući vrijednost njegove ukupne zarade.