zarazna bolest

Zavod za javno zdravstvo KS: Šta su majmunske boginje i šta sve treba znati o njima?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog novog izbijanja majmunskih boginja u nekoliko afričkih zemalja, s najmanje tri slučaja koja su sada prijavljena izvan kontinenta.

Ova zarazna bolest stigla je u Evropu, a iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objašnjavaju da su majmunske boginje rijetka bolest slična velikim boginjama te da je, poput poznatijeg virusa koji uzrokuje velike boginje, ovaj virus član porodice orthopoxvirus.

"Oboljenje se javlja uglavnom u područjima zapadne i centralne Afrike, ali se u posljednje vrijeme bilježe slučajevi i u drugim dijelovima svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 14. 8. 2024. godine po drugi put u dvije godine zbog majmunskih boginja proglasila svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se virusna bolest iz Demokratske Republike Kongo (DRC) proširila na susjedne zemlje", ističu iz Zavoda.

Podsjećaju da je svjetska zdravstvena organizacija u julu 2024. godine izdala ažurirane kriterije na osnovu kojih se definiraju slučajevi obolijevanja od Mpox ili sumnje na Mpox.

Sumnjiv slučaj

Osoba koja je kontakt vjerovatnog ili potvrđenog slučaja Mpoxa u periodu od 21 dana prije početka simptoma i koja pokazuje bilo koji od sljedećih simptoma: akutni početak groznice (>38,5°C), glavobolju, mijalgiju (bolove u mišićima/tijelu), bolove u leđima, izraženu slabost ili umor.

ILI

Osoba sa akutnim osipom na koži, sa mukoznim lezijama ili limfadenopatijom (otečeni limfni čvorovi). Osip na koži može uključivati pojedinačne ili višestruke lezije u analno-genitalnom području ili na drugim mjestima na tijelu. Mukozne lezije mogu uključivati pojedinačne ili višestruke lezije u usnoj šupljini, konjunktivi, uretri, penisu, vagini ili anorektalnoj regiji. Anorektalne lezije mogu se manifestirati i kao anorektalna upala (proktitis), bol i/ili krvarenje, za koje sljedeći uobičajeni uzroci akutnog osipa ili lezija na koži ne objašnjavaju potpuno kliničku sliku: varicella zoster, herpes zoster, ospice, herpes simplex, bakterijske infekcije kože, diseminirana gonokokna infekcija, primarni ili sekundarni sifilis, chancroid, limfogranuloma venerum, granuloma inguinale, molluscum contagiosum, alergijska reakcija (npr. na biljke) i bilo koji drugi lokalno relevantni uobičajeni uzroci papularnog ili vezikularnog osipa.

Iz Zavoda napominju: Nije potrebno dobiti negativne laboratorijske rezultate za navedene uobičajene uzroke osipa kako bi se slučaj klasificirao kao sumnjiv.

Nadalje, ako je sumnja na Mpox ili MPXV infekciju visoka zbog historije i/ili kliničke prezentacije ili mogućeg kontakta s slučajem, identifikacija alternativnog patogena koji uzrokuje osip ne bi trebala isključiti testiranje na MPXV, budući da su identifikirane koinfekcije.

Vjerovatan slučaj

Osoba koja pokazuje neobjašnjeni akutni osip na koži, mukozne lezije ili limfadenopatiju (otečene limfne čvorove). Osip na koži može uključivati pojedinačne ili višestruke lezije u analno-genitalnom području ili drugdje na tijelu. Mukozne lezije mogu uključivati pojedinačne ili višestruke lezije u usnoj šupljini, konjunktivi, uretri, penisu, vagini ili anorektalnoj regiji. Anorektalne lezije mogu se manifestirati i kao anorektalna upala (proktitis), bol i/ili krvarenje.

Jedan ili više od sljedećih kriterija:

Ima epidemiološku povezanost s vjerovatnim ili potvrđenim slučajem Mpoxa u periodu od 21 dana prije početka simptoma
Imao/la je više i/ili povremene seksualne partnere u periodu od 21 dana prije početka simptoma
Ima pozitivan rezultat testa na ortopoksvirusnu infekciju (npr. OPXV-specifični PCR bez MPXV-specifičnog PCR-a ili sekvenciranja)

Potvrđen slučaj

Osoba s laboratorijski potvrđenom MPXV infekcijom otkrivanjem jedinstvenih sekvenci virusne DNA pomoću real-time polimerazne lančane reakcije (PCR) i/ili sekvenciranja.

Odbačen slučaj

Sumnjivi ili vjerovatni slučaj za koji laboratorijsko testiranje tekućine iz lezije, uzoraka kože ili krastica pomoću PCR-a i/ili sekvenciranja daje negativan rezultat za MPXV. Nasuprot tome, retrospektivno otkriveni vjerovatni slučaj za koji se testiranje lezija više ne može adekvatno obaviti (tj. nakon što krastice otpadaju) i nema drugih uzoraka koji su PCR-pozitivni, i dalje će ostati klasificiran kao vjerovatni slučaj.

Sumnjivi ili vjerovatni slučaj ne bi trebao biti odbačen samo na temelju negativnog rezultata orofaringealnog, analnog ili rektalnog brisa ili samo krvnog testa.

Definicija smrti od Mpoxa u svrhe nadzora


Smrt od Mpoxa u svrhe nadzora definira se kao smrt u vjerovatnom ili potvrđenom slučaju Mpoxa, osim ako je alternativni uzrok smrti trauma. U endemskim područjima gdje je pristup laboratorijskoj potvrdi Mpoxa ograničen, ova definicija uključuje smrti među osobama sa sumnjom (klinički kompatibilni) Mpox, koje treba smatrati sumnjivim Mpox smrtnim slučajevima.

Dijagnoza Mpoxa također može biti potvrđena nakon smrti ako nije prošao period potreban za potpuno ozdravljenje i ako postoji dovoljno materijala iz lezije za PCR testiranje.

Sumnjiva reinfekcija Mpoxom

Osoba koja trenutno ispunjava kriterije za potvrđeni slučaj Mpoxa. Ima dokumentiranu historiju prethodne epizode Mpoxa, kao sumnjivog, vjerovatnog ili potvrđenog slučaja. Nije jasno je li osoba pokazala potpuno kliničko izlječenje prethodne epizode.

Vjerovatna reinfekcija Mpoxom


Osoba koja trenutno ispunjava kriterije za potvrđeni slučaj Mpoxa. Ima dokumentiranu historiju prethodnog epizoda Mpoxa, kao vjerovatnog ili potvrđenog slučaja. Došlo je do potpunog kliničkog izlječenja prethodne epizode Mpoxa. Vrijeme između izlječenja prve epizode i početka novih simptoma je manje od tri mjeseca.

Potvrđena reinfekcija Mpoxom


Osoba koja trenutno ispunjava kriterije za potvrđeni slučaj Mpoxa. Ima dokumentiranu historiju prethodne epizode Mpoxa, kao potvrđenog slučaja. Došlo je do potpunog kliničkog izlječenja prethodne epizode Mpoxa. Vrijeme između izlječenja prve epizode i početka novih simptoma je tri mjeseca ili više.
Kada je moguće, razlikovanje sojeva provodi se pomoću genetskog sekvenciranja.


ILI

Ima vjerojatnu reinfekciju Mpoxom (kako je opisano gore) s značajnim razlikovanjem sojeva između dvije MPXV infekcije (npr. različite linije i potomci) pomoću genetskog sekvenciranja.

Definicija kontakta

Osoba koja je bila izložena zaraženoj osobi tokom razdoblja infekcije, tj. razdoblja koje počinje s pojavom prvih simptoma indeksnog slučaja i završava kada sve krastice otpadaju, i koja je imala jedan ili više od sljedećih kontakata s vjerovatnim ili potvrđenim slučajem Mpoxa:

Direktan fizički kontakt kože na kožu i kože s mukozom (npr. dodirivanje, grljenje, ljubljenje, intimni ili seksualni kontakt)


Kontakt s kontaminiranim materijalima poput odjeće ili posteljine, uključujući materijal koji je otpao s posteljine ili površina tokom rukovanja rubljem ili čišćenja kontaminiranih prostorija


Dugotrajno izlaganje respiratornim kapljicama u bliskoj udaljenosti


Respiratorno izlaganje (tj. moguće udisanje) ili izlaganje mukozama očiju materijalu iz lezija (npr. krastice) od zaražene osobe


Ovo se također odnosi na zdravstvene radnike koji su mogli biti izloženi u nedostatku pravilne upotrebe odgovarajuće osobne zaštitne opreme (LZO).