krvavi pir

Zvaničnici USK šokirani masakrom u Sanskom Mostu, direktor policije: U toku pucnjave u školi je bilo djece

Uviđaj u srednjoj školi u Sanskom Mostu nakon trostrukog ubistva još uvijek traje, a sad su se medijima obratili kantonalni i lokalni zvaničnici.

Oni su izrazili saučešće porodicama ubijenih u krvavom piru domara Mehmeda Vukalića.

Prvi se obratio premijer USK Nijaz Hušić koji je kazao da su svi šokirani i da su predstavnici vlasti stigli na lice mjesta kako bi se upoznali sa situacijom.

"Sve nas je ovo šokiralo. Znamo da je ovo nesvakidašanj događaj. Ne preostaje ništa drugo nego da izrazimo saučešće porodicama, vjerujemo da će istražni organi rasvijetliti ovaj događaj.

Građani ne trebaju biti uznemieren, koliko je to moguće, sve je pod kontrolom", rekao je Hušić.

Načelnik Sanskom Mosta Faris Hasanbegović istakao je da svi od jutros pokušavaju razumjeti kontekst svega što se desilo.

"Od jutros pokušavamo da razumijemo kontekst ovog užasnog čina u prostoru gdje se ovo ne dešava. Ovo je izdvojen čin, građani treba da razumiju da nikome nije jasno zašto je došlo do ovoga. Mi smo pokušali da dođemo do informacija o motovima, ali ne postoje ni riječi ni opravdanje za ovo", rekao je Hasanbegović.

On je izrazio očekivanja da će MUP brzo imati sve relevantne informacije.

"Ne možemo uzimati zakon u svoje ruke i kada osjetimo nepravdu moramo imati povjerenja u institucije. Svi osjećamo tegobu i nadamo se da se ovo nikada neće ponoviti", kazao je Hasanbegović.

Govorio je i ministar obrazivanja Denis Osmankić koji je istakao da će pružiti svu potrebnu pomoć porodicama ubijenih te je kazao da će se sutra donijeti odluka da li će školska godina krenuti na vrijeme.

Ministar unutrašnjih poslova Adnan Habibija istakao je da je ovo crni dan za USK i da su svi u šoku i nevjerici.

"Posebno da se ovo desilo u Sanskom mostu, jer ovdje policija skoro da nema problema. Građani ne trebaju biti uznemireni, policija će uraditi sve što je potrebno. Mi moramo na institucionalnom nivou uraditi sve da se ovo ne ponovi.

Nećemo dopustiti da se ovako nešto dešava, nažalost mi nekad ne možemo predvidjeti neke stvari, ali imamo dogovornost za preventivno djelovanje", rekao je Habibija.

Direktor policije USK Amer Kozlica ponovio je već poznate detalje o masakru kazavši da se trenutno radi uviđaj, a da će kriminalistička istraga utvrditi motive.

"Istragu vodi Tužilaštvo USK. Bilo je automatsko oružje, nije vidno uneseno u prostorije. Nakon ubistva koristio ga je da usmrti sebe, ali nije uspio.

Mogu potvrditi da su u toku ispiti i bio je određen broj učenika u školi kada se ovo desilo", naveo je Kozlica.