VIŠAK CRIJEVNIH PLINOVA

Muči vas nadutost u stomaku? Ova pića će vam pomoći da je se riješite

Nadutost u trbuhu je osjećaj stezanja, pritiska ili punoće u želucu. Također ga može pratiti vidljivo natečen trbuh. Nadutost može varirati od blago neugodne do vrlo bolne. Kod većine ljudi obično nestane nakon nekog vremena, ali neki ljudi imaju ponavljajuću nadutost koja može biti uzrokovana probavnim problemima ili hormonskim fluktuacijama.

Bolesti koje mogu biti uzroci nadutosti, a na koje niste ni pomislili!

Najčešći uzrok nadutosti je višak crijevnih plinova. Također ga može uzrokovati brzo jedenje veće količine hrane ili druga stanja koja uzrokuju nakupljanje plinova i probavnih sadržaja. Ipak, ovaj simptom može ukazivati i na neka ozbiljnija zdravstvena stanja. Ako vam nadutost u trbuhu ne nestaje ili vas brine, razgovarajte sa svojim ljekarom. Ako imate blagu nadutost i želite je se probati brzo riješiti, postoji nekoliko pića koja vam mogu pomoći u tome.

Kefir

Kefir, fermentirani mliječni napitak bogat probioticima, pomaže probavi i može pomoći kod nadutosti. Korisni mikroorganizmi prisutni u njemu pomažu u razgradnji hrane u crijevima, čime se ublažavaju plinovi, nadutost i druge probavne tegobe. Nadalje, kefir također potiče uravnoteženu crijevnu mikrobiotu, koja je ključna za cjelokupno zdravlje probavnog sustava. Jedna je studija pokazala da su ispitanici nakon tri sedmice konzumacije probiotičkih sojeva koji se nalaze u kefiru opazili smanjenu nadutost.

Čaj od đumbira

Sljedeći put kad se budete osjećali naduto, popijte šolju čaja od đumbira. On je izvrsna pomoć za probavu jer potiče želudac na pražnjenje, što znači da može pomoći u ublažavanju nadutosti. Osim toga, đumbir je karminativ, što znači da vas može osloboditi nadutosti uzrokovane nakupljanjem plinova.

Zeleni čaj

Kada je riječ o suzbijanju nadutosti, zeleni čaj je ključan zahvaljujući visokim razinama antioksidansa i katehina. Među ostalim dobrobitima za promicanje zdravlja, katehini imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju probavnog trakta, smanjenju crijevnih plinova nakon obroka i smanjenju nadutosti. Neki stručnjaci preporučuju nadopunjavanje obroka šoljom zelenog čaja kako bi tijelo optimiziralo probavu i osjećalo se budnim.

Voda

Ponekad je najbolje vratiti se osnovama. Voda je bazični, ali dobar način za ublažavanje nadutosti uzrokovane zatvorom zbog dehidracije. Kada tijelo nema dovoljno vode, ono će upiti vodu iz hrane dok prolazi kroz gastrointestinalni trakt, što otvrdnjava stolicu i otežava njeno izbacivanje, poznato i kao zatvor. Kada se stolica zadržava u crijevima, bakterije imaju više vremena da je metaboliziraju putem fermentacije, koja proizvodi plin koji uzrokuje nadutost. Tada pijenje vode može pomoći u uspostavljanju ravnoteže, olakšati stolicu i ukloniti uzrok nadutosti.

Kombucha

Kombucha je fermentirani napitak napravljen od čaja, šećera i simbiotske kulture bakterija i kvasca (SCOBY). Iako nema velikog broja znanstvenih istraživanja koja se posebno bave utjecajem kombuche na nadutost, neki potencijalni faktori u kombuchi mogu doprinijeti zdravlju probavnog sistema, što bi neizravno moglo pomoći u smanjenju nadutosti kod nekih ljudi. Kombucha bi mogla utjecati na zdravlje crijeva i probave te pomoći kod nadutosti zbog svojih probiotika, korisnih bakterija koje mogu podržati ravnotežu crijevne mikrobiote. Zdrava crijevna mikrobiota povezana je s poboljšanom probavom i može pomoći u sprječavanju nadutosti.

Osim toga, fermentirana hrana poput kombuche može sadržavati enzime koji bi mogli pomoći u probavi određenih spojeva. Poboljšana probava može smanjiti vjerojatnost nadutosti. Na kraju, kombucha ima malo šećera jer šećer dodan kombuchi tijekom procesa fermentacije troši SCOBY, što rezultira nižim sadržajem šećera u konačnom proizvodu. Pretjerani unos šećera može pridonijeti nadutosti pa bi odabir pića s nižim razinama šećera nekim ljudima mogao pomoći.

Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko se dobiva kombinacijom kurkume, kravljeg ili biljnog mlijeka, crnog bibera, đumbira i malo meda ili drugog zaslađivača. Kurkuma, korijen koji izgleda slično đumbiru, ali je jarko narančaste boje, sadrži spoj koji se zove kurkumin. Podaci objavljeni u British Medical Journalu sugeriraju da kurkumin može pomoći u smanjenju nadutosti i pretjeranog osjećaja sitosti kod onih koji se bore s probavnim smetnjama, a đumbir je uobičajeni lijek za nadutost.