Dobre navike

Muči li vas žgaravica? Ovih 7 namirnica će vam pomoći da se riješite neugodnog peckanja

Žgaravica je neugodan osjećaj žarenja u prsima ili gornjem dijelu trbuha. Napadi pečenja mogu značajno smanjiti kvalitetu života

Žgaravica je neugodan osjećaj žarenja u prsima ili gornjem dijelu trbuha. Napadi pečenja mogu značajno smanjiti kvalitetu života i uzrokovati stalnu nelagodu. Šta biste trebali uključiti u svoju prehranu kako biste se riješili neugodnih simptoma? Evo sedam prijedloga ukoliko vas muči žgaravica.

Jogurt

Probiotici mogu poboljšati probavu i smanjiti rizik od žgaravice. Najvažnije je da jogurt bude prirodan i bez šećera, u protivnom se simptomi mogu samo pogoršati.

Banane

Banane pomažu smanjiti agresivne učinke želučane kiseline, dok škrob koji sadrže oblaže sluznicu jednjaka i želuca.

Dinja

Ovo je voće alkalni proizvod. Osim toga, dinja je bogata magnezijem koji smanjuje kiselost želuca i osjećaj peckanja.

Đumbir

Đumbir ima ljekovita i protuupalna svojstva te poboljšava probavu. Jednu čajnu kašičicu đumbira potrebno je preliti čašom kipuće vode i ostaviti 10 do 15 minuta. Vjeruje se da takvo piće može pomoći u smanjenju žgaravice.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice korisne su za sve bolesti probavnog sistema jer pomažu omekšati nadraženu sluznicu jednjaka.

Zeleno povrće

Zeleno povrće može smanjiti kiselost želučanog soka i ublažiti simptome žgaravice.

Žvakaće gume

Žvakanjem se oslobađa slina koja neutralizira kiselinu. Ključno je odabrati žvakaću gumu bez metvice i šećera.

Hrana "usput" je najgora

Jedenje u žurbi i gutanje hrane bez dovoljno žvakanja jedan je od glavnih pokretača žgaravice. Ljekari objašnjavaju da se tako želudac zatrpava hranom prije nego što krene s otpuštanjem "sokova" potrebnih za dobru probavu. Staro pravilo od žvakanja svakog zalogaj barem 20, a idealno bi 40 puta, odlična je prevencija žgaravice.

Smanjite količinu

Prve mjere koje trebate poduzeti kod liječenja žgaravice nije izbjegavanje određene vrste hrane, već ukupno smanjenje njene količine, savjetuju ljekari. Tako prevelike porcije udvostručuju rizik nastanka žgaravice, a nutricionisti savjetuju više manjih obroka tokom dana, umjesto tri velika.

Gazirano i kafa su neprijatelji

Napici koji uključuju kofein, poput kafe i čaja, ali i gazirani sokovi uzrokuju opuštanje ušća jednjaka tj. donjeg sfinktera, što olakšava podizanje želučane kiseline iz želuca u jednjak i tjera na podrigivanje. Kofein uzrokuje pojačano stvaranje želučane kiseline, što samo po sebi uzrokuje žgaravicu.