žestoke kritike

Novi direktor Starbucksa na udaru jer bi na posao trebao putovati – avionom

Novi direktor Starbucksa Brian Niccol dobio je brojne kritike na društvenim mrežama nakon što je objavljeno da će na posao putovati avionom, s obzirom na to da živi 1.600 kilometara od sjedišta kompanije.

Korisnici društvenih mreža dovode u pitanje odluku da se Niccolu odobri ovaj način putovanja na posao, dok Starbucks stavlja veliki fokus na svoju ekološku svijest.

Inače, Niccol živi u Nwport Beachu, u Kaliforniji dok je sjedište Starbucksa u Seattleu, oko 1.600 kilometara od kuće novog izvršnog direktora.

Prema javno dostupnim informacijama, Starbucks je Niccolu odobrio korištenje aviona u vlasništvu firme kojim je prema potrebi mogao putovati od svoje rezidencije u Kaliforniji do sjedišta kompanije.

Kritičari ističu da Niccolu zbog novog posla nisu tražili da promijeni mjesto stanovanja.

No, Niccol će od Starbucksa dobiti i manju kancelariju u Kaliforniji, kako ne bi morao stalno putovati 1.600 kilometara da bi obavio posao.

Osim toga, kritičari su kao problematičnu istakli i njegovu plaću.

Niccol bi imao 1,6 miliona dolara godišnje kao izvršni direktor, s potencijalnim bonusima od 7,2 miliona dolara u gotovini i do 23 miliona dolara u dionicama Starbucksa.

Mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da su ove brojke pretjerane, posebno u vrijeme kada se mnogi građani Sjedinjenih Američkih Država bore s inflacijom i višim cijenama.