narandžaste vene

Megavulkanska erupcija na Islandu: Tlo se otvorilo, pukotina duga četiri kilometra


Island je svjedok spektakularne vulkanske erupcije po šesti put u devet mjeseci.

Kao i krajem maja, užarena crvena lava probila se do površine zemlje na poluotoku u blizini glavnog grada Reykjavika, gdje je potom izbila iz pukotine u zemlji koja je procijenjena da je 3,9 kilometara duga. Erupcija je bila popraćena mnogim potresima, uključujući posebno snažno podrhtavanje magnitude 4,0 koje se osjetilo čak do regije glavnog grada, piše oe24.

Oblak vrućeg plina


"Tlo se otvorilo poput zatvarača", saopćio je dopisnik radijske stanice RÚV iz operativnog područja na poluotoku Reykjanes na jugozapadu sjevernoatlantskog otoka. Prema islandskom meteorološkom uredu, oblak vrućeg plina uzdigao se oko kilometar visoko u noćno nebo. Prijenosi uživo s RÚV-a pokazali su kako se mreža svjetlucavih narandžastih vena lave izlijeva u tami noći preko ohlađenog vulkanskog kamenja od prethodnih erupcija.

Nakon što je svanulo, gusti dim je bio vidljiv iznad vulkanskog područja. Meteorološki ured saopćio je ujutro (po lokalnom vremenu) da je snaga erupcije donekle oslabila od njenog vrhunca tokom noći. Aktivnost lave sada je uglavnom ograničena na dvije pukotine: jednu na sjevernom kraju izvorne pukotine i drugu, koja je nastala malo sjevernije od nje.

Meteorološki ured je proteklih sedmica upozorio na nadolazeću erupciju. Nedavno su se u tom području ponavljali potresi, dok se sve više magme nakupljalo ispod zemljine površine - ovaj put čak više nego u posljednjoj erupciji u maju.

Erupcije na poluotoku Reykjanes ne morate zamišljati kao one s klasične vulkanske planine. Umjesto toga, lava istječe iz izdužene pukotine u zemlji, zbog čega se ova vrsta erupcije naziva i pukotinska erupcija. To u pravilu ne stvara veliki oblak pepela – za razliku od erupcije na vulkanskom ledenjaku Eyjafjallajökull 2010. Njegov kilometarski oblak danima je paralizirao međunarodni zračni promet.

Evakuirani na vrijeme


S obzirom na izbijanja koja se ponavljaju i pozorno praćenje situacije od vlasti, Island je najbolje pripremljen za incidente ove vrste. Ribarski grad Grindavík, koji se nalazi oko 40 kilometara jugozapadno od Reykjavika i koji je više puta bio ugrožen u prethodnim erupcijama, uspio je ponovno na vrijeme evakuirati.

U zajednici s prvobitnih 4.000 stanovnika, od kojih se većina već odavno preselila u obližnju regiju glavnog grada, nekoliko kuća na sjevernoj periferiji grada zarobljene su i uništene masama lave tokom erupcije u januaru. Prema vlastima, samo dvadesetak kuća bilo je naseljeno u vrijeme evakuacije.

Šta kaže policija?


Ovaj put izgleda da će Grindavík biti pošteđen mase lave. Ako trenutna situacija ostane, lava neće teći prema tom mjestu, saopćio je geofizičar Magnús Tumi Gudmundsson nakon noćnog leta iznad tog područja.

“Mislim da ovo možemo smatrati dobrim vijestima”, rekao je za RÚV. Šef regionalne policije Úlfar Lúdviksson govorio je o "povoljnom mjestu" gdje se dogodila erupcija.

Takvi prirodni spektakli također mogu imati posljedice na infrastrukturu u regiji i islandsko daljinsko grijanje i opskrbu električnom energijom. Šef civilne odbrane, Vídir Reynisson, rekao je tokom noći da je trenutno glavna briga cijev za hladnu vodu, koja je, međutim, zaštićena i već se dokazala u prethodnim izbijanjima.

Operator zračne luke Isavia objavio je na svojoj web stranici da aviopromet na obližnjem islandskom međunarodnom aerodromu Keflavík neće biti pogođen vulkanskom aktivnošću. Prema operateru, geotermalni bazen Blue Lagoon, koji je popularan među turistima, trebao bi ostati zatvoren u petak.

Stručnjaci ni ovoga puta nisu mogli procijeniti koliko će izbijanje trajati. U mnogim prijašnjim erupcijama situacija se često brzo smirivala nakon nekoliko dana. Ali to možda nije bila posljednja erupcija: istraživači pretpostavljaju da bi trenutni niz erupcija mogao trajati desetljećima.

Pukotinske erupcije na poluotoku mogu se pratiti do nekoliko vulkanskih sistema s podzemnim komorama magme. Tamo nije bilo erupcije ove vrste gotovo 800 godina prije nego što se prva erupcija dogodila u martu 2021. Od tada je lava u regiji više puta izlazila na površinu i izbijala iz duguljastih pukotina u zemlji. Samo od decembra 2023. dogodilo se šest vulkanskih erupcija u tom rijetko naseljenom području.