Ovaj recept osvojit će vas je jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa. Zaista je teško povjerovati da se od tako uobičajenih sastojaka može dobiti nešto tako dobro. Vjerujemo da je tajna u tome što se za nadjev umjesto svježeg sira koristi jogurt u kombinaciji s mozzarellom i feta sirom.
Što se pak jednostavnosti pripreme tiče, tu zaista ne pretjerujemo. Umjesto da se slaže kora po kora, sve kore treba narezati na trakice i umiješati u nadjev, a nadjev potom prebaciti u lim za pečenje.
Imamo i napomenu u vezi s tikvicama: slobodno ih stavite koliko god želite. Ako volite puno tikvica, udovoljite si, ali ako stavljate više od pola kilograma, prije nego ih dodate u nadjev potrudite se posoliti ih i ocijediti, kako pita ne bi bila previše vlažna i gnjecava.
Sastojci
- 400 g grčkog jogurta
- 250 g mozzarelle
- 100 g feta sira
- 50 g ribanog parmezana
- 30 ml maslinovog ulja
- 4 jaja
- 1 pakiranje kora za pitu
- 1 veća tikvica
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- svježi peršun
- so
Priprema
Izvadite kore iz pakiranja, odvojite 4 sa strane, a ostale, onako zarolane, narežite makazama na trakice te trakice protresite rukama da se razdvoje.
U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, jaja izmrvljenu fetu, naribanu mozzarellu, jaja, naribane tikvice, sjeckani svježi peršun, prašak za pecivo, soi maslinovo ulje. Dodajte nasjeckane kore i sve izmiješajte.
Na dno šireg lima za pečenje stavite tri kore, svaku premažite uljem. Izlijte nadjev i na vrh stavite još jednu koru. Premažite je uljem i stavite pitu u rernu zagrijanu na 180 stepeni na 30 minuta.