brzi obrok

Pita koju ćete stalno peći: Fantastičnog je okusa, a priprema se kao od šale

Ovaj recept osvojit će vas je jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa. Zaista je teško povjerovati da se od tako uobičajenih sastojaka može dobiti nešto tako dobro. Vjerujemo da je tajna u tome što se za nadjev umjesto svježeg sira koristi jogurt u kombinaciji s mozzarellom i feta sirom.

Što se pak jednostavnosti pripreme tiče, tu zaista ne pretjerujemo. Umjesto da se slaže kora po kora, sve kore treba narezati na trakice i umiješati u nadjev, a nadjev potom prebaciti u lim za pečenje.

Imamo i napomenu u vezi s tikvicama: slobodno ih stavite koliko god želite. Ako volite puno tikvica, udovoljite si, ali ako stavljate više od pola kilograma, prije nego ih dodate u nadjev potrudite se posoliti ih i ocijediti, kako pita ne bi bila previše vlažna i gnjecava.

Sastojci

  • 400 g grčkog jogurta
  • 250 g mozzarelle
  • 100 g feta sira
  • 50 g ribanog parmezana
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 1 pakiranje kora za pitu
  • 1 veća tikvica
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • svježi peršun
  • so

Priprema

Izvadite kore iz pakiranja, odvojite 4 sa strane, a ostale, onako zarolane, narežite makazama na trakice te trakice protresite rukama da se razdvoje.

U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, jaja izmrvljenu fetu, naribanu mozzarellu, jaja, naribane tikvice, sjeckani svježi peršun, prašak za pecivo, soi maslinovo ulje. Dodajte nasjeckane kore i sve izmiješajte.

Na dno šireg lima za pečenje stavite tri kore, svaku premažite uljem. Izlijte nadjev i na vrh stavite još jednu koru. Premažite je uljem i stavite pitu u rernu zagrijanu na 180 stepeni na 30 minuta.