intenzivan napad

Oglasio se Zelenski o najnovijem ruskom napadu: Koristili su više od 100 projektila i skoro 100 bespilotnih letjelica

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ruska vojska danas izvela intenzivni zračni napad na Ukrajinu, a korišteno je više od 100 projektila i skoro 100 bespilotnih letjelica.

Zelenski je na Telegram nalogu reagovao na zračni napad koji je izvela ruska vojska.

Napominjući da su ruske snage lansirale više od 100 projektila i skoro 100 bespilotnih letjelica tipa "Shahed" na različite regione Ukrajine, Zelenski je rekao da je ovo jedan od najintenzivnijih napada na njegovu zemlju.

Istakao je da je u napadu uglavnom ciljana civilna infrastruktura poput energetske mreže i postrojenja, dodajući da je energetski sistem njegove zemlje ozbiljno oštećen.

Zelenski je naveo da je ruski napad pogodio mnoge regione Ukrajine, posebno Kijev.

"Nažalost, ima i poginulih. Izražavam saučešće porodicama i rodbini poginulih. Ima na desetine povrijeđenih kojima se ukazuje neophodna pomoć", rekao je ukrajinski predsjednik.

Napominjući da je Rusija u napadima koristila i balističke rakete proizvedene u Sjevernoj Koreji, Zelenski je kazao da zapadne zemlje treba da ukinu ograničenja na ukrajinsko korištenje oružja dugog dometa kako bi Kijev mogao spriječiti ruske napade.

Rusija je pokrenula veliki napad na nekoliko dijelova Ukrajine, uključujući glavni grad, koristeći bespilotne letjelice i strateške bombardere, a zvaničnici su u ponedjeljak kazali da se Kijev suočava sa nestankom struje i problemima sa vodosnabdijevanjem.

Zvuk eksplozija odjekivao je cijelom Ukrajinom, uključujući i Kijev, dok je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo potvrdilo kretanje velike grupe ruskih dronova u više regija, kao i o aktivnosti 11 strateških bombardera Tu-22MS.

Širom zemlje izdata su upozorenja o zračnim napadima, a lokalne vlasti i mediji objavili su da su eksplozije izazvali sistemi protuzračne odbrane koji su uništili ruske dronove.

Ukrajinska privatna energetska kompanija DTEK objavila je da je operater električne mreže Ukrenergo izdao naredbu za provedbu vanrednog isključenja struje u cijeloj zemlji.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je na Telegramu da su nestanci struje zabilježeni u nekoliko okruga glavnog grada i da je bilo i prekida u vodosnabdijevanju uzrokovanih nestankom struje.

Guverner Lavova Maksym Kozickji rekao je također na Telegramu da je Rusija napala energetske objekte u tom regionu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine još nije objavilo informacije o poginulima i povrijeđenima u napadima.