brojne koristi

Orasi su zdravi, ali nisu za svakoga

Kada je riječ o pokretanju probavnog sistema, borbi protiv upala, jačanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od bolesti, orasi bi mogli biti odličan dodatak vašem doručku, ručku ili večeri.

Prepuni su hranjivim tvarima i imaju brojne zdravstvene koristi, a uz to su i raznovrsni, bilo da su posuti po zobenim pahuljicama ili pečeni u kolaču.

Dakle, trebaju li orasi postati vaša nova opsesija?

Stručnjaci kažu da, ali uz nekoliko upozorenja, piše Živim.

Prehrambene vrijednosti

Ljekari se uglavnom slažu da su orasi prehrambene bombe.

Bogati alfalinolenskom kiselinom (ALA), vrstom omega-3 masne kiseline, orasi pomažu u borbi protiv upala u cijelom tijelu.

Prema dr. Chidozie Odigwe, nefrologu, smanjenje upala može podržati zdravlje različitih sistema, od kardiovaskularnih do gastrointestinalnih i endokrinih.

Štaviše, orasi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, promicati zdravlje crijeva i mozga, pa čak i smanjiti mogućnost raka.

Dr. Jennie Stanford, stručnjakinja koja se bavi problemom pretilosti napominje i da omege-3 u orasima mogu poboljšati nivo hlesterola, dok antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa.

Nije za svakoga

Međutim, orasi nisu prikladni za svakoga.

Za osobe s hroničnom bubrežnom bolešću (KBB), naročito one u uznapredovalom stadiju ili na dijalizi, orasi mogu biti problematični.

Dr. Odigwe objašnjava da su orasi bogati fosforom i kalijem, što može biti štetno za bolesnike s KBB-om jer se njihovi bubrezi bore s obradom tih minerala.

To može dovesti do opasnih nivoa fosfora i kalija u krvi, stanja poznatog kao hiperfosfatemija i hiperkalemija.

Dr. Stanford dodaje da plodovi, poput badema, također sadrže oksalate, koji mogu pridonijeti bubrežnim kamencima ako se konzumiraju u velikim količinama.

Stoga bolesnici s KBB moraju biti posebno oprezni s unosom oraha.

Alternativni izvori hranjivih tvari

Ako orasi nisu za vas, postoje i drugi načini za postizanje sličnih zdravstvenih koristi.

Kontrola porcija je ključna za pacijente s KKB-om.

Alternative poput bobičastog voća, jabuka, masne ribe i lanenih sjemenki mogu osigurati polifenole, antioksidanse i omega-3 masne kiseline bez rizika povezanih s orasima, piše Živim.