čuveni festival

Odbrojavanje do čuvene Mostre: Od filma momka Monice Bellucci do dokumentarca o Hitlerovoj omiljenoj rediteljici

Glumačke zvijezde pakuju kofere i spremaju se u Veneciju, jer u srijedu, 28. augusta, počinje jedan od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu.

Čuvena Mostra trajat će do 7. septembra.

Najavljene premijere i kompletan program daju naslutiti da će 81. izdanje biti za nezaborav.

Borba za Zlatnog lava

Među filmovima koji će premijerno biti prikazani našli su se "Joker 2: Folie a Deux (Todd Phillips)", "Queer" (Luca Guadagnino), "Maria" (Pablo Larrain), "The Room Next Door" (Pedro Almodovar), "Horizont Saga" Kevina Costnera te film "Wolfs" s Bradom Pittom i Georgeom Clooneyjem...

U glavnoj selekciji našao se ukupno 21 film.

Svaki od njih će se boriti za prestižnu nagradu Zlatni lav.

Francuska glumica Isabelle Huppert (71) predsjedat će žirijem, koji će uz Zlatnog lava dodijeliti i Srebrnog lava, Veliku nagradu žirija, Srebrnog lava za najbolje filmsko ostvarenje i nagrade za najbolju mušku i žensku interpretaciju te nagradu za najbolji scenarij.

Festival će biti otvoren na mletačkom sprudu Lido projekcijom filma "Beetlejuice Beetlejuice" reditelja Tima Burtona, aktuelnog partnera Monice Bellucci.

U bogatom programu su i dva zanimljiva biografska dokumentarca. "John & Yoko" film je o vezi Yoko Ono i Johna Lennona, a potpisuje ga škotski reditelj Kevin McDonald.

"Rusi u ratu"

Nijemac Andres Veiel predstavlja "Riefenstahl", dokumentarac o Hitlerovoj omiljenoj rediteljici, Leni Riefenstahl, jednoj  je od najzaslužnijih osoba za Hitlerovu popularnost u Njemačkoj.

Ona je inovirala filmsku formu i snimila je i režirala filmove koji su dobro poslužili Hitleru u propagandne svrhe.

Među dokumentarcima pažnju skreće i kanadski film "Rusi u ratu" autorice Anastazije Trofimove.

 Prikrivajući stvarne namjere, ruska emigrantica s dokumentarnom ekipom izbliza je pratila ruske trupe tokom rata u Ukrajini.