MOBITEL BEZ TIPKI

Xiaomi uskoro lansira telefon kakav još niko nije napravio

Xiaomi navodno za početak iduće godine priprema lansiranje telefona, kakav još niko nije napravio. Kineska firma još ništa nije potvrdila pa ni komentirala, no navodno pripremaju telefon bez ijedne tipke.

Nije prvi put da se priča o tzv. buttonless telefonu. Navodno je i Apple razmišljao i radio na tome pa se u nekom trenutku mislilo da će i aktualna iPhone 15 serija biti bez klasičnih tipki pa se to na kraju nije dogodilo.

Podsjećanja radi, Huawei je prvi predstavio telefon bez klasičnih dugmadi kontrole glasnoće. Bio je to Mate 30 Pro, no taj koncept nije doživio naknadne iteracije i odbačen je nakon tog jedinog pokušaja. Postavlja se pitanje s razlogom zašto bi to neko onda želio ponoviti.

Xiaomi bi prema ovim neslužbenim informacijama mogao biti i prvi, koji će ponuditi telefon bez klasičnih tastera kakve danas poznajemo. Izvor nažalost ne pojašnjava, čime će to Xiaomi klasične tipke zamijeniti.

Nagađa se da bi to mogla biti nekakva kombinacija gesti, kapacitivnih dugmadi ili pak glasovnih naredbi.

Zasad se zna da taj misteriozni Xiaomiev telefon nosi kodno ime Zhuque. Navodno će ga pokretati nadolazeći Snapdragon 8+ Gen4, a selfie kameru će isto tako navodno imati skrivenu ispod ekrana.