značajna posjeta

Osmanović i Kulanić obišli lokacije u TK i Zvorničkoj općini

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić, zajedno sa svojim saradnicima i ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omerom Osmanovićem, jučer je posjetio nekoliko značajnih lokacija u Tuzlanskom kantonu i Zvorničkoj općini.

Delegacija je odala počast heroju Hajrudinu Mešiću, šehidima i poginulim borcima u Tuzlanskom Kantonu, kao i ubijenim Romima, među kojima je i porodica Ribić.

Posjeta je započela u Gornjim Čaklovićima kod kuće porodice Mešić, gdje su ih srdačno ugostili sin Hajrudina Mešića, Zlatko Mešić i njegova majka Radenka Razija Mešić.

Delegacija je imala priliku razgovarati s porodicom ovog velikog heroja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. i uručiti im na poklon infografiku - Devet Heroja na kojoj su ilustrirane biografije devet dobitnika najviših priznanja, među kojima je i Hajrudin Mešić. Tokom ovog susreta, uniformu u kojoj je Hajrudin Mešić poginuo svečano je predao Memorijalnom centru Sarajevo, njegov sin Zlatko, kao važan historijski artefakt.

Ministar Osmanović istaknuo je izuzetne zasluge Hajrudina Mešića u odbrani Bosne i Hercegovine i naglasio važnost zaštite prava djece šehida.

Nakon toga, delegacija je posjetila spomen-obilježje Hajrudinu Mešiću u Memorijalnom centru Slana Banja u Tuzli, a potom se uputila ka mezarskom kompleksu u Sniježnici, gdje su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na Mešićevom mezaru odali počast ovom Heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Delegacija je također obišla njegovu rodnu kuću u Srednjoj Trnavi, gdje su razgovarali sa inicijatorima projekta opremanja kuće kako bi ona služila kao trajno sjećanje na ovog heroja.

U nastavku posjete, delegacija je posjetila romsko naselje Skočić, gdje je u julu 1992. godine stradalo 27 Roma, među kojima i devet članova porodice Zije Ribića koji je jedini preživio masovnu egzekuciju. U znak sjećanja na ove žrtve, delegacija je na romskom mezarju u Skočiću proučila fatihu i položila cvijeće.

Sa članovima Udruženja povratnika Kozlučke regije "Nova Svjetlost" ministar Osmanović i direktor Kulanić su obišli lokalitet bivše deponije na Drini kod Kozluka, gdje je u julu 1995. godine strijeljano oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice i gdje se nalazila primarna masovna grobnica koja je nakon rata ekshumirana. U Kozluku se razgovaralo o planovima za čišćenje i održavanje pomenutog lokaliteta, kao i o postavljanju prikladnog obilježja.

Obilazak je završen posjetom Rasimu Malkiću, bratu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića u Dubravama u općini Živinice. Na ovom sastanku Rasim Malkić je upoznao ministra Osmanovića i direktora Kulanića sa problemima u vezi sa izgradnjom turbeta njegovom bratu. Zaključeno je da će Ministarstvo za boračka pitanja KS, kao i Memorijalni centar Sarajevo učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti te da su ovo institucije posvećene čuvanju digniteta i spomena na sve heroje odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ova posjeta je imala za cilj ne samo odavanje počasti i razgovore o budućoj saradnji, već i očuvanje sjećanja na heroje i stradalnike te podizanje svijesti o važnosti zaštite prava porodica šehida i svih onih koji su dali svoj doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo.