brazilski superstar

Vinícius Jr. konačno progovorio o tome gdje želi nastaviti karijeru, ali i kojem se igraču nekada divio

Superzvijezda Real Madrida Vinícius Jr. namjerava doseći još veće visine ove sezone, kao što je Brazilac rekao za CNN Sport u prvom dijelu intervjua da bi Los Blancos ove sezone mogli osvojiti historijsku trostruku krunu, dodajući da se nada da će oponašati njegov Brazilski heroji osvajanjem Ballon d'Or.

U razgovoru s višim sportskim analitičarom CNN-a Darrenom Lewisom u svom domu u Madridu, Vinícius je bio optimističan u vezi s izgledima Los Merenguesa da ove sezone budu uspješni na svakom velikom natjecanju, dok se aktualni pobjednici Lige prvaka pripremaju obraniti svoju krunu.

"Svake godine cilj nam je osvojiti svaki naslov koji možemo", rekao je Vinícius o 15-erostrukom prvaku Europskog kupa prije nego što je momčad osvojila svoj šesti Europski Superkup protiv Atalante.

Osvojiti prvu trostruku krunu u Madridu?

Usprkos svim svojim uspjesima, Madrid nikada nije osvojio trostruku europsku titulu, koja se sastoji od Lige prvaka, La Lige i Kupa kralja.

Glavni rival FC Barcelona jedini je španski klub kojem je to pošlo za rukom – u dva odvojena navrata 2009. i 2015. godine.

Objašnjavajući zašto je ovaj podvig tako rijedak, Vinícius je rekao za CNN: “Copa del Rey nas uvijek odbija od osvajanja trostruke titule jer tokom januara igrate protiv vrlo teških momčadi, a to je razdoblje kada ima najviše utakmica, pa kup natjecanje na kraju malo zakomplicira stvari.”

Zvijezda Madrida je jasna da je najveći prioritet momčadi osvajanje klupske 16. Lige prvaka, ali je dodao da je također motiviran "konačno moći osvojiti trostruku titulu".

“Prvo je Liga prvaka, koja je najteže natjecanje – slijedi La Liga, a zatim Copa. Svaki od njih ima svoj pritisak jer je težina Lige prvaka jer tu Real Madrid uvijek želi pobijediti. I ne samo igrači, nego i navijači zahtijevaju to od nas, da osvojimo to natjecanje, ali naš cilj sada je pokušati osvojiti sve u što ulazimo i konačno biti u mogućnosti osvojiti trostruku titulu.”

Da bismo počeli cijeniti utjecaj Viníciusa u prošloj sezoni, trebamo se pozabaviti brojevima. Petnaest ligaških golova dovelo je Madrid do još jednog naslova prvaka Španije.

Zatim je tu bio njegov ključni pogodak za zapečatenje drugog naslova Lige prvaka u tri sezone, kada je Madrid ranije ove godine pobijedio Borussiju Dortmund 2-0 na Wembleyu.

"Uvijek sam sanjao igrati za Real Madrid, pa cijenim svaki trenutak kao da je posljednji", rekao je.

“Svako želi pobijediti za najbolju momčad na planetu, i moći igrati s najboljima i moći zabiti toliko golova u toliko finala i moći toliko pomoći… Imam samo 24 godine star i želim ovako nastaviti još dugo i stvarati historiju u ovoj sjajnoj momčadi u kojoj danas igram. Nema svako tu priliku za to, stoga govorim o uživanju u svakom trenutku u ovom dresu.”

Vinícius je sezonu 2023./2024. završio kao najbolji strijelac Madrida s 24 gola uz 11 asistencija – i to unatoč tome što je propustio dva mjeseca kampanje između studenog i siječnja.

Zlatni snovi

Uz njegovu sposobnost da se pojavi kad je najvažnije i njegove velike brojke tijekom sezone za vjerovatno najveći klub na planeti, nije ni čudo što je favorit za osvajanje ovogodišnjeg Ballon d'Or - godišnje nagrade koja se dodjeljuje najboljima igrač na svijetu.

Za Viníciusa je osvajanje nagrade gotovo osjećaj da živi u skladu s brazilskim nasljeđem, osiguravajući da slijedi stope najvećih savremenih nogometnih zvijezda u zemlji dok nastoji oponašati Martu, Ronalda Nazária, Ronaldinha, Rivalda i Kaku, koji su u nekom trenutku svoje karijere osvojili priznanje kao najbolji igrač svijeta.

“Moram razgovarati o Marti, koja je najbolja koja je ikada igrala (žensku utakmicu). Imam veliku naklonost prema njoj jer vjerujem da je promijenila sport i postavila ženski nogomet na razinu koju zaslužuje. Ženski nogomet raste iz dana u dan, a Marta je bila jedna od pionirki”, rekao je.

“Marta je za nas ono što je Pelé bio za sve u Brazilu, poput Ayrtona Senne, ona je s razine na kojoj postoji jedna osoba na milion.

“A što se tiče muških igrača, imam Kakáu kao primjer, imam Ronalda koji je dva puta osvojio nagradu, imam Ronaldinha, Rivalda, puno brazilskih igrača koji su osvojili Ballon d’Or. Ali bez sumnje, Ronaldo i Ronaldinho su oni s kojima sam najbliži, koji mi svaki dan govore da moram osvojiti Ballon d’Or.”

Vinícius za CNN kaže da je nedavno proveo neko vrijeme s O Fenômenom, koji ga je osobno trenirao.

"Bio sam s Ronaldom upravo sada kada sam bio na Ibizi i trenirao u njegovoj kući, a on mi je rekao: 'Treniraj ovdje još nekoliko dana, tako da si bliže Zlatnoj lopti.' Oni su igrači koji su radili nevjerojatne stvari biti u mogućnosti natjecati se za Ballon d'Or i osvojiti nagradu koju su osvojili, to bi bilo nešto stvarno nevjerojatno.”

Novi Galácticos

Suigrači Jude Bellingham i novopotpisani Kylian Mbappé bit će Viníciusova glavna konkurencija za Ballon d’Or u listopadu, budući da je ova posljednja inkarnacija Real Madrida krcata talentom od naprijed do pozadine.

Unatoč tome što je jedan od njegovih glavnih konkurenata za najpoželjniju nagradu u nogometu, Brazilac je iznimno uzbuđen što ima bivšu zvijezdu PSG-a Mbappéa u redovima španjolskog diva.

"Tim je jako dobar i takav je već dugo", rekao je.

"Sada s dolaskom Mbappéa, svi kažu da momčad može postati nezaustavljiva, ali za sada moramo izvoditi najbolje treninge i pokušati razumjeti jedni druge što je prije moguće."

Vinícius se dugo divio Mbappéu, a sada uživa igrati s pobjednikom Svjetskog kupa, priznajući da je bio impresioniran načinom na koji igra.

“Volim Mbappéov stil, volim kako igra, i istina je da sam jako uzbuđen zbog onoga što možemo učiniti tijekom sezone. Dolazi nakon što je postigao toliko golova, nakon što je osvojio toliko naslova. Stiže u klub u kojem je oduvijek sanjao biti i za koji je svaki igrač oduvijek sanjao igrati: Real Madrid.