Za sladoled nikad nije pogrešno vrijeme, a osobito ako je riječ o njegovoj zdravoj verziji. Sastojke ove verzije čine borovnice, kupine, banana i bademovo mlijeko, mahom sve zdrave namirnice iz nekoliko razloga:
Borovnice su bogate antioksidansima poput vitamina C koji smanjuje upalu i potiče zdravlje imuniteta. Vitamin K, mangan i topiva vlakna dobri su za jačanje kosti, brzo zacjeljivanje rana i zdravu probavu, dok su antocijanini, prirodni pigmenti, zdravi su za srce i mozak.
Kupine također sadrže antocijanine, mangan, vitamin K i vitamin C. Sadrže topiva i netopiva vlakna kako koja podržavaju zdravlje crijeva. Kupine sadrže polifenole koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu doprinijeti bolestima poput raka i bolesti srca.
Banane su dobar izvor kalija. Sadrže vitamine B6, C i magnezij, dok je bademovo mlijeko dobar izvor vitamina E.
U avanturi izrade sladoleda jedini problem bi vam moglo predstavljati vrijeme čekanja dok se sladoled ne zamrzne.
Sladoled od borovnica i kupina
Sastojci:
- 190 g borovnica
- 190 g kupina
- 1 banana
- 1/4 kašike vanilije
- 145 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
Priprema:
- Pomiješajte u blenderu sve sastojke dok ne postanu glatki
- Smjesu ulijte u kalupe za sladoled ili šolje
- Zamrznite oko pet sati.