ekologija i palestina

Massive Attack održao koncert kakav još nije viđen u historiji muzike

Velike zvijezde kao što su Coldplay i Billie Eilish posljednjih godina intenzivno rade na smanjivanju zagađenja koje glazbena industrija nužno proizvodi.

No niko od njih nije otišao toliko daleko kao legendarni britanski bend Massive Attack, koji je u rodnom Bristolu održao, kako tvrde, prvi festival bez ugljičnog otiska.

Naravno, kako to obično uvijek biva na koncertima Massive Attacka, istakuta je podrška Palestini.

Festival po imenu Act 1.5, čije ime se odnosi na UN-ov klimatski sporazum iz 2015. o zaustavljanju globalnog zagrijavanja planete ispod granice od 1,5 Celzijeva stupnja, održan je u Bristolu protekle nedjelje. Na njemu su, uz Massive Attack, nastupili irski folkeri Lankum, reper Killer Mike i umjetnica Samantha Morton.

Umjesto uobičajenih generatora na dizel, pozornice i sve štandove pogonili su veliki akumulatori na održivi pogon, koje su ujedno punile i druge izvore električne energije u okolnim mjestima. U prostoru festivala, koji je posjetilo preko 30 hiljada ljudi, služila se samo veganska hrana, a sav otpad mogao se kompostirati. Isto će se nakon koncerta dogoditi i s ekološkim toaletima.

Kako doći? Pješice, vozom, autobusom…

Najveća inovacija je bio izostanak parkirališta za automobile. Umjesto toga, publika je na koncert mogla doći pješke ili javnim prijevozom, koji je bio pojačan s nekoliko izvanrednih noćnih željezničkih linija za druge dijelove zemlje. Do kolodvora u Bristolu posjetitelji koncerta prevoženi su besplatnim električnim autobusima, a lokalno stanovništvo grada imalo je prioritetni pristup kupovini ulaznica.

'Nadamo se da će ovaj eksperiment dovesti do djelovanja u muzičkoj industriji, sektoru koji ima puno toga za reći o klimatskim promjenama, ali nažalost ne čini mnogo po tom pitanju', rekao je Robert Del Naja iz Massive Attacka za BBC. Dodao je da su svjesni koliko su zagađivali u devedesetim godinama prošlog stoljeća, kad je popularnost benda bila na vrhuncu. 'Zato sad ovo radimo', kaže.

Istraživanje kojeg se malo ko drži

Prije pet godina, Massive Attack je od centra za istraživanje klimatskih promjena Tyndall naručio istraživanje, u kojemu je izdano i niz preporuka kako koncerte pretvoriti u mjesta s niskim udjelom ugljena. Preporuke pokušavaju provesti u praksi, no razočarani su zbog toga što izvještaj nije izazvalo pretjerani interes drugih izvođača i promotera.