nova šarena laža

Dodik najavljuje arapske investicije u avioindustriju RS. To bi bila vijest, kad bi ona postajala

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović razgovarali su u četvrtak u Banjoj Luci sa direktorom kompanije G7Aviation šeikom Mohamedom bin Rašidom Al Mualom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tema je bila potencijalno ulaganju u avioindustriju RS, kao i u druge oblasti, saopćeno je nakon sastanka.

Šta mogu ponuditi?

S obzirom na to da se u aviondustriji u RS nadugačko i naširoko priča, a mnogo manje radi, postaje pomalo upitno kakve to kapacitete ovaj bosanskohercegovački entitet može ponuditi i na koje bi plodno tlo mogla pasti investicija iz Emirata.

Odnosno, da li je riječ više o predizbornoj šaradi za javnost ili istinskoj saradnji, pogotovo što akteri sastanka nisu ponudili nikakve druge detalje?

Cenić: Ep o aerodromu u Trebinju

"Koja industrija - vojna, civilna - šta? Bio je nekad remontni zavod Kosmos, a zna se šta su uradili od njega u svom mandatu. I to je to što se tiče vojne industrije.

A što se tiče civilne, vidimo aerodrom (u Banjoj Luci, op.a.), u kolikom je minusu. Aerodrom u Trebinju, ne znam, to je već jedan ep. Tako da ne znam na koju industriju misle", kaže ekomonski stručnjak Svetlana Cenić za Raport.

Prelazi potom na ono što je kod mnogih, kad čuju ovako pompezno najavljene posjete i navodne investicije, prvo na umu.

Pogotovo u predizborno vrijeme...

"Uvijek će tako naći nekoga da dovode. Znate koliko su puta razgovarali s Kinezima, mogu oni reći da je to Kinez 'ćin ćin šao', a dok ne vidim i ne provjerim bonitet, ništa ne vjerujem.

Sjetite se da je bio i General Electrics i više ne znam ko sve...", kaže Cenić.

Kome su bliži Emirati

Ekonomistica izdvaja još nešto što je karakteristično za posjetu predstavnika Emirata, pogotovo s aspekta američkih sankcija prema vladajućoj garnituri u RS.

"Ne zaboravite da su Ujedinjeni Arapski Emirati uvijek bolji sa Sjedinjenim Američkim Državama nego sa Republikom Srpskom, Bosnom i Hercegovinom, cijelim Balkanom...

Daj da vidimo ko su, šta su, da provjerimo bonitet, da vidimo šta hoće...

Iil je to šarena laža, po Bog zna koji put i ko zna koji kamen temeljac. Kamen po domaćinstvu", zaključuje Cenić.

Vukanović:

Ni najveći opozicionar u RS, Nebojša Vukanović, ne krije skepsu prema potencijalnim investitorima koje su promovirali Dodik i Cvijanović...

"Imajući u vidu da se grana avioindustrija Republike Srpske, da uskoro završavamo, akobogda, aerodrom u Trebinju, poslije toga na Sokocu, da su potrebe za avioprijevozom ogromne, nije čudna zainteresiranost kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za investicije.

Takav broj putnika i letova, čartera, zahtijeva da mi imamo takvu saradnju. A možda počnemo i sastavljati neke manje vrste aviona, za početak", govori, naravno uz veliku dozu ironije, Vukanović.

Podsjeća nas lider opozicione Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS koliko traje "izgradnja" spomenutih aerodroma na Sokocu i u Trebinju koji zasad egzistziraju samo na papiru:

"Na Sokocu se 'gradi' preko 20 godina, a u Trebinju nešto manje od 20".

Zaključuje potom Vukanović mnogo ozbiljnijim tonom:

"Ovdje su to predizborne manipulacije i ništa drugo".