sportski auto

Izgleda poput vraga: Ariel prelazi na električnu energiju s konceptom laganih kolica e-Nomad


Ariel e-Nomad izgleda poput vraga, uparujući pogon na stražnje točkove s 282 konjske snage.


Ariel, proizvođač čistog sportskog automobila Atom, elektrificirao je svoj terenski buggy konceptom e-Nomad. e-Nomad koristi stražnji električni motor od 282 KS i težak je samo 1.975 funti.

Navodi se da baterija od 41,0 kWh osigurava domet do 150 milja.

Ljubitelji laganih sportskih automobila koji se vraćaju na osnove bit će dobro upoznati s tvrtkom Ariel Motor Company. Od 2000. godine Ariel proizvodi Atom, kombinirajući razne motore s velikim brojem okretaja s ručnim mjenjačima i minimalnom karoserijom. Ariel je slijedio Atom 2015. s Nomadom, terenskom interpretacijom iste filozofije. Sada je Ariel predstavio koncept e-Nomad, električnu verziju svog terenskog buggyja za koji se kaže da predstavlja "samo mali dio Arielove budućnosti".

e-Nomad se temelji na Nomadu 2, ali karoserija izgleda nešto manje kosturno od Nomada s plinskim pogonom. Prerađene ploče pomažu zraku da učinkovito prolazi preko automobila, što rezultira smanjenjem otpora od 30 posto. Paneli su ojačani "rebrima" napravljenim od bio-kompozitnih prirodnih vlakana, za koje Ariel kaže da su čak i lakši od karbonskih vlakana i proizvode 73 posto manje ugljičnog dioksida u procesu proizvodnje.


Na stražnjoj strani e-Nomada nalazi se jedan električni motor koji gura 282 konjske snage i 361 funta-stopu okretnog momenta na stražnje točkove kroz jednobrzinski mjenjač. Motor, mjenjač i pretvarač zapakirani su zajedno i zajedno teže samo 203 funte. e-Nomad također ima diferencijal s ograničenim proklizavanjem, ABS i regenerativno kočenje. Ariel kaže da će e-Nomad ubrzati do 60 mph za samo 3,4 sekunde.