Pozitivne priče

Jajce, grade, ti si naša dika, u tebi se rodi republika: Ovo je priča o gradu prkosa

Historijski grad Jajce simbol je otpora koji je oduvijek prkosio vremenu

"S one strane Jajca, gajtan trava raste.

Po njoj pasu ovce, čuvalo ih momče.

Momče tužno plače, još tužnije ječi.

Svaka tuđa zemlja tuga je golema" (narodna pjesma)

Historijski grad Jajce simbol je otpora koji je oduvijek prkosio vremenu. Najstariji pisani spomen imena Jajce datira još iz 1396, a nalazi se u naslovu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, koji se nazivao conte de Jajce (grof od Jajca).

O porijeklu imena ima više predaja. Kako je zapisano u knjizi "Jajce u narodnoj predaji", Jajce ime duguje činjenici da su “prilikom zidanja grada u malter stavljali jaja da bi malter bio čvršći”, što je motiv koji se često javlja u predajama o različitim gradnjama.

Druga predaja ističe da je “tvrđava-grad sagrađena na jajolikoj stijeni, pa otuda i ime grada”.

Mađarski historičar Lajos Thallóczy bilježi da ima onih koji ime grada Jajca dovode u vezu "s imenom legendarnog vojvode kastela Grmuše (na lijevoj obali Une u Bihaćkom kotaru) Jajice”. Ruševine tog kastela raznesene su prije 1889. godine.

Prilikom čišćenja nađeni su pernati buzdovan i koplje mađarske forme. Narod priča “da je ondje prije pesto godina živio vojvoda Jajica…”.

Jajce, grade, ti si naša dika, u tebi se rodi republika

Odlučnost naroda BiH, i Srba i Hrvata i Muslimana, da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih potvrđeno na zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu, gdje je ustanovljena i ravnopravnost Narodne republike BiH unutar SFRJ i to sa historijskim granicama koje datiraju iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Vodopad

U samom srcu Jajca nalazi se jedan od najljepših vodopada na svijetu. Nastao je na naslagama sedre, a danas se mnogo radi na tome da se sačuva ovaj jedinstveni prirodni fenomen, kao i njegov okoliš odgovornim ponašanjem pojedinaca, ali i društveno odgovornih kompanija.

S dvadeset metara visine Pliva se ulijeva u Vrbas, a ovaj čarobni prizor teško će nekoga ostaviti ravnodušnim.

S druge strane, nudi i fantastične uvjete za izvođenje akrobatskih skokova, pa se tako već devet godina na ovom mjestu održava jedinstven sportsko-rekreativni događaj, pravi ljetni spektakl - Međunarodni skokovi s vodopada na rijeci Plivi.

Ovaj jedinstveni događaj svake godine okupi veliki broj ljudi iz BiH, regiona, ali i šire.

Tvrđava Jajce

Pretpostavlja se da je postojala već u 13. vijeku stoljeću. Imala prvobitno tri četverostrana tornja: dva na južnom zidu i jedan u sjeverozapadnom uglu.

Prvi put se spominje u historijskim izvorima 1396. godine kada je Hrvoje Vukčić Hrvatinić pretvorio u respektabilnu vlastelinsku rezidenciju. On je angažirao italijanskog arhitektu na uređenje unutrašnjosti dvora, podgrađa i porodične grobnice. Gradsko utvrđenje je imalo dvije a podgrađe tri kapije kroz koje su prolazili putevi, dva prema sjeveru a jedan dolinom Plive i Vrbasa prema Vincu.


Poslije njegove smrti 1416. grade se Medvjed-kula i potez sjevernog zida oko Papaz-kapije (toranj III) do bastiona V, tj. Šamića-tabije. Tvrđava opasuje površinu od gotovo dva hektara.

Danas se u ovom bedemu Jajca organiziraju razne manifestacije i magične note koncerata.

Katakombe

Katakombe u Jajcu su kršćanska vjerska građevina. Narod ih naziva katakombama, iako nisu u klasičnom smislu, nego je u naravi podzemna crkvica.

Isklesane su u živoj stijeni krajem 14. i početkom 15. vijeka, po nalogu Hrvoja Vukčića Hrvatinića.

Ovaj misteriozni dragulj Jajca ima i stilski različita obilježja, istočnjačka, kršćanska, Crkve bosanske, kao da su simbolizirale više vjera.

Katakombe su dvorana na dva poda, isklesana u podzemlju pokraj Medvjed-kule, na citadeli.

Hram boga Mitrasa

U stilu je zakašnjele romanike Hram boga Mitrasa je najstariji nacionalni spomenik u Jajcu. Prema najnovijim istraživanjima, izgrađen je u 2. vijeku, a u 4. su ga obnovili službenici rimske carinske stanice u Jajcu. Kult nepobjedivog boga sunca Mitre, perzijskog božanstva, bio je raširen po svim provincijama Rimskog Carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju, u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine.

Prema vjerovanjima sljedbenika, Mitras ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede, zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a jedan je od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi.

Osnovan je 1953. godine kao centralna, jugoslavenska, muzejska, memorijalna institucija koja će istraživati, prikupljati, čuvati, izlagati i objavljivati historijsku građu koja se odnosi na uže i šire domene tematike ovog historijskog zasjedanja.

U tu svrhu dijelovi zgrade su obnovljeni i prilagođeni za potrebe predstavljanja i smještaja muzejske građe.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Crkva sv. Marije - Sulejmanija džamija

Crkva sv. Marije nalazi se unutar historijske jezgre Jajca. Prema historijskim činjenicama u crkvu sv. Marije je, nakon udaje za bosanskog prijestolonasljednika Stjepana Tomaševića, 1. aprila 1459. godine, kćerka srpskog despota Lazara Jelena Branković (udajom prelazi na rimokatoličanstvo i uzima ime Marija-Mara), kao miraz donijela moći sv. Luke koje je 1453. godine despot Đurađ Branković otkupio od osmanskog sultana.

Zbog toga ovu crkvu nazivaju i crkva sv. Luke.

Za vrijeme osmanskih osvajanja 1528. godine, crkva je djelomično proširena i potom pretvorena u džamiju Sulejmana II.

Zanimljivosti Jajca

Pored bogate historije te pomenutih Međunarodnih skokova, ovaj grad ima i razna dešavanja u svojoj sehari.

Jedan od najpoznatijih kulturnih događaja u BiH, ali i šire, svakako su Pozorišne/Kazališne igre. Tu su i Plivske omahe, kao i Biciklijada dolinom Plive.

Svake godine ovaj grad tradicionalno obilježava godišnjice smrti kralja Stjepana Tomaševića.

Nezaobilazan je i Međunarodni festival duvačkih orkestara/limenih glazbi.

Za podizanje adrenalina Jajce nudi i Eko-regatu, dok je zabava zagarantirana na Jajce Summer Festu.

Projekt Pozitivne priče podržao je BH Telecom, čiju aplikaciju možete preuzeti besplatno.