JASAN STAV

Ambasada SAD o Zoranu Krešiću: Mislimo da on ne može obavljati nikakvu funkciju u javnom RTV servisu

Kako smo već objavili, konkurs za Upravni odbor Federalne televizije zatvoren je prije nekoliko dana.

Prema informacijama Raporta, stiglo je ukupno 17 prijava, no šest je odmah odbačeno. Dakle ostalo je 11.

Raport je otkrio i imena prijavljenih.

Tako su se prema našim informacijama prijavili Mirsad Ćatić, Vahid Duraković, Danijela Gogić, Adnan Huskić, Irina Kolak Mandić, Edin Kotlo, Zoran Krešić, Željka Marković Sekulić, Medina Mujić, Izudin Šehović i Lejla Tikveša.

Nezvanične informacije tada su govorile da najveće šanse ima Zoran Krešić, inače novinar Večernjeg lista izuzetno bliskog Draganu Čoviću.

U javnosti su odjeknule Krešićeve izjave u kojima je prizivao povratak zločinačke tvorevine Herceg-Bosne, kao i poziv političkim predstavnicima Hrvata da slabe i ruše Federaciju BiH.

Danas su se oglasili i iz Američke ambasade u BiH i poručili da najoštrije osuđuju i odbacuju nedavne komentare Čovićevog kandidata za Upravni odbor TV Federacije BiH.

"Njegovi sramni pozivi na dalju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar evroatlantskih institucija", kazali su iz Američke ambasade u BiH.

Također kažu da su njegovi pozivi za vraćanje Herceg-Bosne opasni i antidejtonski, te da su uvredljivi i regresivni, što ga, po njihovom mišljenju, čini nekvalifikovanim za bilo koju funkciju u javnom RTV servisu.

"Politički lideri moraju prestati sklapati poslove koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignorišu interese svih konstitutivnih naroda zarad unapređenja vlastitih, uskih političkih interesa, zaključili su iz Američke ambasade u BiH.