MIZ Mostar

Mjesec rođenja posljednjeg Božjeg Poslanika: Danas počinje manifestacija ‘Uzor si mi, Poslaniče’

U povodu obilježavanja mjeseca rođenja posljednjeg Božjeg Poslanika Muhameda a.s. Medžlis Islamske zajednice Mostar, u saradnji s Karađoz–begovom medresom, Institutom Yunus Emre, Info–servisom za mlade (Mrežom mladih Medžlisa), Centrom za učenje Kur'ana Mostar i Odjelom za brak i porodicu, od 3. septembra do 3. oktobra organizira niz prigodnih vjerskih i kulturnih događaja.

Svečano otvaranje manifestacije bit će upriličeno u utorak, 3. septembra poslije akšam-namaza na platou ispred Karađoz-begove džamije, a manifestaciju će otvoriti glavni imam MIZ-a Mostar Dino-ef. Maksumić.

Centralna mevludska svečanost bit će održana u subota, 14. septembra poslije akšam-namaza u Sinan – pašinoj džamiji na Mejdanu, a mevludske svečanosti najavljene su i u džematima Vrapčići (7. septembra poslije akšam namaza), Potoci (22. septembra poslije podne namaza) i Gornja Drežnica (29. septembra poslije podne namaza).

Dan otvorenih vrata mekteba, predstavljanje mektebske pouke i posjete učenika osnovnih škola mostarskim mektebima planirano je u subotu i nedjelju 14. i 15. septembra.

Večer Kur'ana za žene uz predavanje hfz. Minele Šarić održat će se u petak, 27. septembra poslije akšam namaza u Karađoz – begovoj džamiji u Potocima.

Osim toga, u sklopu projekta 'Pomoć starim i iznemoglim' 17. septembra planirana je posjeta Centru za stare Podveležje, 21. septembra Narodnoj kuhinji grada Mostara, 23. septembra Udruženju Sunce Mostar, te 24. septembra Centru za stara i iznemogla lica.

Ciklus predavanja “Kako sačuvati zdravu porodicu u vremenu izazova” otvorit će 24. septembra poslije akšam-namaza u džamiji u Gornjem Zaliku glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

Radionica ebru, kati, kaligrafija najavljena je za petak, 20. septembra u Institutu Yunus Emre s početkom u 19:30 sati, dok je izložba radova islamske umjetnosti autora Ahmeta Sacit Açikgözoğlu planirana u subota, 21. septembra u 12:00 sati.

Ciklus predavanja za mlade "Poslanik u priči“ bit će organizran četvrtkom poslije akšam namaza u dvorištu Yunus Emre instituta - Ćejvan Ćehajinom mektebu.

Predavanje će 5. septembra održati muftija mostarski dr. Salem ef. Dedović, zatim 12. septembra prof. Ahmed ef. Ćorajević, 19. septembra dr. kurra hafiz Dževad ef. Gološ i 26. septembra doc. dr. Ahmed Čolić.

Promocija knjige "Lav bosanski – Hasan Čengić" autorice prof. dr. Fahire Fejzić – Čengić najavljena je za utorak, 10. septembra u Centru za kulturu Grada Mostara u 20 sati.

Manifestacija će biti zatvorena koncertom ilahija i kasida hora Medžlisa, medrese i ansambla Ornament u srijedu 2. oktobra u Narodnom pozorištu s početkom u 20:30 sati.

Manifestaciju i ove godine prati literarni konkurs o poslaniku, s.a.v.s. na temu "Poslaniče, samo ćemo pod zastavom tvog ummeta, jedinstveni u bolu i pobjedama, ponosni biti" za učenike srednjih škola i studente. Konkurs je otvoren do 10. septembra, saopćili su organizatori.