Priče o legendama

Raport saznaje gdje je danas Miladin Šobić: Svira pomalo, razmišlja o povratku, džogira… Živi na relaciji Nikšić-Podgorica-Bijela

Koliko god mu je Boga dao talent, toliko su ga vjetrovi sudbine šibali

Miladin Šobić odavno uživa status legende na ovim prostorima. „Džemper za vinograd", "Kad bi došla Marija", "Ne pokušavaj mijenjat me", "A vrijeme ide dalje", „Đon“, „Od druga do druga“... samo su neka od njegovih kantautorskih remek-djela.

Koliko god mu je Boga dao talent, toliko su ga vjetrovi sudbine šibali... Šobić se odavno povukao s muzičke scene, a cijela je armija njegovih fanova bi sve dala samo da ga još jednom vidi na sceni...

U Sarajevu doživio vrhunac karijere

Raport otkriva da li ima šanse za to. No, krenimo redom.

Šobić je rođen 1956. u Nikšiću, gdje je i završio srednju školu. Nakon škole upisuje se na Fakultet za turizam u Dubrovniku. Taj period smatra se ključnim za njegovo stvaralaštvo.

Godine 1975. objavljuje prvu pjesmu, "To sam ja a godinu kasnije, na muzičkom festivalu "Omladina 76" u Subotici osvaja 2. mjesto s pjesmom "Daj nam neba".

Nakon toga se preselio u Sarajevo, gdje je doživio vrhunac karijere. Šoba 1980. izdaje svoj prvi album "Ožiljak" za sarajevski Diskoton. S tog albuma izdvajaju se legendarna pjesma "Džemper za vinograd" kao i "Kad bi došla Marija". Na tom albumu našle su se i "Ne pokušavaj mijenjat me" te "A vrijeme ide dalje".

Godine 1982. završava album "Umjesto gluposti". Pored naslovne pjesme, tu su "Đon", "Od druga do druga", "Opet krivi tip", "Svetozara Markovića 39" i druge.

Nakon smrti sestre osam godina nije uzeo gitaru

U vrijeme najvećeg uspjeha doživio je porodičnu tragediju. Njegova sestra Šeherzada umire nakon teške bolesti. Neutješni Šobić tada se potpuno povukao i osam godina gitaru nije uzeo u ruke. Pričalo se da se povukao na neku planinu gdje čuva ovce...

Snimio je i treći album pod nazivom "Barutana ljubavi", ali zbog porodične tragedije ostavlja muziku i album nikad nije izdan.

Ostat će legendarna priča o tome da mu je ponuđeno snimanje dueta sa slavnim Lionelom Richiejem i da je Šobić odbio dok mu sestra ne ozdravi.

No, kažu da nesreća nikad ne dolazi sama. Tog nesretnog 30. januara 2013. Šobić doživljava moždani udar...

Njegovo povlačenje sa scene i potpuni nestanak iz javnosti daje mu dodatnu dozu magije i misterije. Mnogi žele znati gdje je legendarni Šoba, kako se odjeća, šta radi...

Kako Raport od bliskog prijatelja Miladina Šobića doznaje on danas živi na relaciji Nikšić-Podgorica-Bijela.

„Pomalo svira gitaru i razmišlja o povratku. Trči, džogira, želi povratiti kondiciju“, kaže nam Šobićev blizak prijatelj.

Brigu o njemu vodi sestra Donizada, a s njim je i majka.

„Oni su jako porodično vezani. Tako nešto danas se rijetko viđa“, dodaje prijatelj čuvenog kantautora.

Miladinov sestrić Vanja Radovanović nastavlja njihovu muzičku lozu.  Radovanović  je 2018. godine predstavljao Crnu Goru na Evroviziji.

Na koncu, Šobićeva velika želja je da ponovo dođe u Sarajevo. Gdje je dožiivio nezaboravne trenutke svog života.