nakon džume

U petak sergija za nastavak adaptacije ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini u petak, 6. septembra, nakon klanjanja džuma-namaza, bit će organizovana sergija za pomoć projektu rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Radovi su počeli u novembru 2022. godine, a u proteklom periodu je realizovano više od polovine planiranih poslova.

Direktora Gazi Hurev-begove medrese Dževad Pleh je kazao da potreba za rekonstrukcijom ženskog dijela škole postoji već duže vrijeme, posebno nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu kada se povećao broj učenica.

"Zadnjih desetak godina se bavimo projektima i samom pripremom za ovu temeljitu rekonstrukciju. Sad se, hvala Bogu, nalazimo u tom projektu i negdje smo na njegovoj sredini. U prvoj fazi dogradili smo elemenate koji nisu postojali.

Druga faza je, također, pri kraju, dodao je, a riječ je o obnovi i rekonstrukciji jednog dijela postojećeg objekta. Uskoro ulazimo i u treću, ujedno i najsloženiju fazu, rekonstrukciju stare zgrade koja je pod zaštitom kao spomenik kulture nulte kategorije i radovi na njoj će biti kompleksni.

Projekat je završen, izlazimo na tender i nadamo se da ćemo, ako Bog da, na jesen početi radove", pojasnio je Pleh.

Inicijalna sredstva za rekonstrukciju tog dijela Medrese je dao Rijaset IZ u BiH, nakon čega su se u projekat uključivali alumnisti te škole, privrednici, humanitarne asocijacije u svijetu, Vlada Kantona Sarajevo, ali i vjernici iz domovine i dijapsore koji su uzeli učešće u projektima pomoći.

Gazi Husrev-begova medresa je jedina škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi, skoro 500 godina. Prva generacija ženskog odjeljenja medrese upisana je 1978. godine, javlja MINA.