Prirodno

Ova biljka pomaže u oporavku jetre i slezene, ali i da se pritisak vrati u normalu. Raste svuda oko nas kao korov

Cikorija se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Može se naći svuda, raste kao korov, pored puteva, na pašnjacima, livadama i šumama. Ova korovska biljka počela je da se gaji kao zamjena za kafu, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava.

Ima razgranatu stabljiku i može narasti do 1 metar. Cikorija je biljka sa dugim, uskim, tamnozelenim listovima i svijetloplavim cvjetovima. Koristi se zbog jestivih listova i korijena.

Možete je koristiti u zamjenu za kafu

Kada se pomene cikorija, obično pomislimo na kafu, napravljenu od korijena ove biljke, koja je odlična zamjena za našu uobičajenu jutarnju kafu, ili još češće kao dodatak kafi, a naziva se „siromašna ili ratna kafa“.

Sušenjem i pečenjem korijena cikorije, koji sadrži inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine, nastaju supstance karakterističnog mirisa i okusa, pa čak i boje slične kafi.

5 zdravstvene prednosti cikorije

  • Poboljšava varenje: Bogata je vlaknima koja pomažu u održavanju zdrave probave i prevenciji zatvora.
  • Podržava zdravlje jetre: Može pomoći u detoksikaciji i obnavljanju jetrenih ćelija.
  • Smanjuje upalu: Ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti upale u tijelu.
  • Reguliše krvni pritisak: Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.
  • Povećava energiju: Prirodni stimulans koji može pomoći u povećanju nivoa energije.
  • Bogata je antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa.

Visok sadržaj vitamina C

Bogata je i brojnim mineralima, kao što su željezo, kalij i kalcij, a odlikuje se izuzetno visokim sadržajem vitamina C i beta karotena. Veoma blagotvorno djeluje na varenje i za razliku od nekih drugih vrsta povrća ne izaziva nadimanje, već naprotiv djeluje smirujuće na probavni sistem jer se veoma lako vari.

Poboljšava prolaz sadržaja kroz crijeva i spriječava zatvor

Cikorija je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svog ljekovitog dejstva na bubrege i slezenu. Podstiče njihov rad i pomaže u čišćenju organizma od toksina, a odličan je i diuretik.

Pozitivno djeluje na snižavanje holesterola

Blagotvorno djeluje na snižavanje holesterola, masnih supstanci u krvi i rizika povezanih sa tim, visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, srčanog i moždanog udara.

Ljekovita svojstva i dejstvo sastojaka lisnatog cikorije danas su predmet naučnih istraživanja, posebno onih vezanih za liječenje srčanih oboljenja.

Zapadna narodna medicina koristi listove cikorije za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, uvećane jetre i žutice, srca, gihta, bolova u grčevima, reume, ubrzane žuči.

Čaj od cikorije

Potrebno je:

  • 1 kašika mješavine suhog lišća i korijena
  • 2 dl vode

Priprema

  • Začinsko bilje preliti vrelom vodom, poklopiti i poslije pola sata procijediti.
  • Pijte 2-3 šolje čaja dnevno, koje možete zasladiti medom.
  • Ako se čaj priprema od svježeg lišća i korijena, uzmite dvije supene kašike isjeckanog bilja.