zvijezde "oasisa"

Braća Gallagher prave veliku aukciju. Prodaju i “najbolju gitaru na svijetu”

"Psihodelična" kolica za golf Noela Gallaghera i gitara njegovog brata Liama ​​nalaze se među mnoštvom su suvenira "Oasisa" koji idu na aukciju.

Više od 60 predmeta bit će ponuđeno na Propstore online aukciji, uključujući 18 Noelovih gitara i rukom pisane tekstove nekih od najvećih hitova engleskog benda.

Očekuje se da će jedna od gitara, prepravljeni Silver Sparkle Gibson Les Paul Florentine, koju je Noel opisao kao "najbolju na svijetu", postići cijenu između 200.000 i 400.000 funti (od 237.000 do 475.000 eura).

Određeni broj Noelovih rukom pisanih stihova za pjesmu "Wonderwall" procjenjuje se na između 4.000 i 8.000 funti.

Set koji sadrži pjesme "Supersonic" i "Live Forever", od kojih su ovu drugu potpisala oba brata Gallagher, procjenjuje se da će se prodati za cifru od 3.000 do 6.000 funti.

Aukcija će uslijediti nakon što je bend najavio ponovno okupljanje, prvi put nakon raspada, odnosno sukoba braće iza pozornice na francuskom festivalu Rock en Seine 2009.

Turneja "Oasis Live" 25 rasprodana je u roku od nekoliko sati nakon što su ulaznice puštene u prodaju 31. augusta.

To je navelo bend da najavi dva dodatna nastupa na stadionu Wembley, što znači da će imati sedam nastupa u zapadnom Londonu, kao i pet u Manchesteru, tri u Edinburgh, dva u Cardiffu i dva u Dublinu.

Najneobičniji predmet na aukciji je golf buggy s psihodeličnim bojama u istom stilu kao John Lennonova Rolls Royce Phantom V limuzina.

Vozilo je Noelu poklonila njegova tadašnja supruga Meg Matthews kasnih 1990-ih, kojim se vozio po imanju u Buckinghamshireu.

Očekuje se da će se vozilo prodati za između 5.000 i 10.000 funti.

Svi predmeti uključeni u aukciju bit će dostupni za razgledavanje u hotelu Cumberland u blizini londonskog Marble Archa, od petka 18. ktobra do nedjelje 20. oktobra.

Prihodima s ovom događaja bit će podržan i Teenage Cancer Trust.