jako važno

Stomatolog objasnio koliko često trebate mijenjati četkicu za zube

Kada je riječ o vašoj četkici za zube, vjerovatno ste se ozbiljno zapitali da li želite električnu ili manuelnu. Nakon što je kupite, možda ne razmišljate puno o njoj, uključujući koliko često trebate da je mijenjate. Međutim, to je zaista važno.

Ako želite da očuvate zdravlje usne šupljine, važno je da redovno mijenjate četkicu za zube. „Trebate mijenjati četkicu za zube svaka tri do četiri mjeseca zbog nakupljanja bakterija“, kaže dr. Joyce Kahng, DDS, kozmetička i restaurativna stomatologinja i vlasnica Orange + Magnolia Dental Studio. Ovo je u skladu s preporukama Američkog udruženja stomatologa.

Koji su znakovi da trebate mijenjati čekticu za zube?

Jedan od glavnih znakova da trebate promijeniti četkicu za zube je kada vlakna počnu da se troše, kaže Kahng. Međutim, postoje i manje vidljivi znakovi na koje treba obratiti pažnju. „Trebate je promijeniti još ranije ako ste bili bolesni“, objašnjava dr. Kahng, kako biste pomogli u borbi protiv bakterija.

Kako produžiti trajnost četkice za zube?

„Jedan savjet za produženje trajnosti četkice za zube je koristiti odgovarajući pritisak prilikom četkanja“, kaže dr. Kahng. Pokušajte ne pritiskati previše snažno kako biste pomogli da vlakna zadrže svoj oblik (i da ne oštetite zube).

Dr. Kahng također kaže da možete očistiti četkicu za zube kako biste produžili njen vek trajanja. „Mnogi ljudi to ne znaju, ali možete zapravo očistiti četkicu za zube s tečnim sapunom.“ Na taj način možete „pomoći u uklanjanju bakterijskih naslaga“ sa četkice, a time može trajati malo duže. Ipak, Kahng preporučuje da se četkica mijenja svaka 3 do 4 mjeseca, bez obzira na to koliko je često čistite.

Redovno mijenjanje četkice za zube ključno je za održavanje oralne higijene i prevenciju bakterijskih infekcija u usnoj šupljini.