incident na nebu

NATO u pripravnosti, jedna članica prijavila ruski upad i rasporedila F16 avione: Narušili su nam zračni prostor

Ruski dron narušio je rumunski zračni prostor tokom noćnih napada na susjednu Ukrajinu, objavila je članica NATO-a u nedjelju, pozivajući Moskvu da zaustavi, kako je opisala, eskalaciju.

Incident se dogodio dok je Rusija izvršila napade na "civilne ciljeve i lučku infrastrukturu" preko Dunava u Ukrajini, saopćilo je rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane.

Rumunija je rasporedila ratne avione F-16 da nadgledaju svoj zračni prostor, a saveznici iz NATO-a su obavještavani, saopćilo je Ministarstvo.

Rumunske službe za vanredne situacije također su izdale tekstualna upozorenja stanovnicima dva istočna regiona.

Preliminarni podaci ukazuju da bi u nenaseljenom području u blizini rumunskog sela Periprava mogla postojati "zona uticaja", saopćilo je Ministarstvo. Dodali su da je istraga u toku.

Od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Rumunija je u nekoliko navrata potvrdila fragmente dronova na svojoj teritoriji, a tek u julu ove godine.

Rumunsko Ministarstvo odbrane oštro je osudilo ruske napade na Ukrajinu, nazvavši ih "neopravdanim i u ozbiljnoj suprotnosti sa normama međunarodnog prava".