mišljenje s rezervom

Revizori nisu mogli utvrditi koliko novca se iz budžeta FBiH izvuče za penzije, utvrđena ogromna kašnjenja u obradi zahtjeva za penzionisanje

Nije moguće utvrditi koliko novca iz budžeta Federacije BiH otišlo na penzije iz Fonda PIO/MIO, a poseban problem je što zahtjev za penzionisanje za hiljade ljudi kasnio s obradom.

Nalaz je ovo Ureda za reviziju institucija FBiH za Federalni zavod PIO za prošlu godinu, a koji je objavljen prije nekoliko dana.

Zavod PIO je dobio mišljenje s rezervom zbog nekoliko spornih stavki, među kojima je u nezakonito zapošljavanje 15 osoba.

"Prijem u radni odnos za 15 zaposlenika, od kojih smo izvršili uvid u dokumentaciju za njih devet, nije vršen u skladu s članom 20a. Zakona o radu, koji nalaže obavezno provođenje procedure javnog oglašavanja, već su primjenjivana izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, te se zapošljavanje provodilo bez javnog oglašavanja. Također, primjena izuzeća shodno Uredbi nije ispoštovana, s obzirom na to da su za isto radno mjesto zaključena dva ugovora u toku kalendarske godine.

Na ovaj način nije ispoštovana transparentnost kod zapošljavanja, niti se može potvrditi
opravdanost pozivanja na član 5. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH s obzirom na obrazloženja za prijem zaposlenika na određeno vrijeme", naveli su revizori u izvještaju.

U svom izvještaju dalje navode kako je Zavod PIO prešao na trezorsko poslovanje, ali da nisu do kraja ispoštovane svi aspekti novog zakona, pa se sad ne zna koliko novca je isplaćeno iz budžeta, a koliko iz uplaćenih doprinosa radnog stanovništva. Ističe se kako je Zavod PIO slao dopise Vladi FBiH odnosno Ministarstvu finansija, ali da do usklađivanja s propisima nikada došlo.

"Naime, prelaskom Federalnog zavoda na trezorsko poslovanje nije moguće razdvojiti sredstva iz kojih su isplaćene penzije, odnosno nije vidljivo koliko je redovnih penzija isplaćeno iz sredstava doprinosa, a koliko je penzija ostvarenih po povoljnim uslovima isplaćeno iz sredstava Budžeta FBiH (povoljne penzije se isplaćuju u zbirnom iznosu korisnicima penzija)", navode i dodaju:

"Finansijsko poslovanje Federalnog zavoda uspostavljeno na ovakav način ne daje informacije o izvorima i utrošku sredstava. Prelaskom Federalnog zavoda na trezorsko poslovanje nije moguće utvrditi iznos budžetskih sredstava utrošenih za finansiranje obaveza po osnovu prava utvrđenih članom 129. Zakona o PIO (penzije ostvarene po povoljnim uslovima), niti je poznato koliko je sredstava za redovne penzije isplaćeno iz doprinosa za PIO. Iz svega navedenog proizlazi da nisu blagovremeno osigurani svi uslovi za poslovanje Federalnog zavoda u skladu sa Zakonom o PIO".

Osim što nema evidencije o tome koliko novca se uzima iz budžeta za penzije, kasni i obrađivanje zahtjeva.

"U 2023. godini podneseno je 20.466 zahtjeva za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, međutim utvrđena su kašnjenja u rješavanju o pravima osiguranika kod 25% od ukupno uzorkovanih predmeta. Također, nisu ispoštovani rokovi kod rješavanja predmeta u drugom stepenu i kod predmeta koji su na osnovu presuda nadležnih sudova vraćeni na ponovni postupak Federalnom zavodu. To nije u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o upravnim sporovima